Nemzetközi konferenciát tartanak a drónok jövőjéről

Várhatóan a jövő évben készül el az egységes európai drónszabályozás – többek között ez a rendezvény egyik fő témája.

A héten zajló Amszterdami Drónhét nevű eseménysorozat egyik rendezvénye ma és holnap egy nagyszabású nemzetközi konferencia, ahol neves szakértők, döntéshozók és ipari szereplők képviselői a drónok jelenét és jövőjét vitatják meg: a középpontban a várhatóan a jövő év második felére kidolgozandó, de már előrehaladott állapotban lévő új európai drónszabályozás, valamint a drónok felhasználásának várható trendjei állnak. A konferenciát az új rendelkezéseket előterjesztő Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) szervezi, házigazdája a holland infrastruktúrafejlesztési és vízügyi minisztérium.

A konferencia fókuszában lévő új szabályoknak az elvárások szerint összhangba kell hozniuk három fontos érdeket: az egységes európai piac támogatását, a biztonságos üzemeltetés kereteinek megteremtését, illetve az EU-s polgárok magánéletének és személyes biztonságának szavatolását.

Egy másik fontos téma a találkozón, hogy a drónok elterjedése milyen speciális piaci körülményeket teremt majd meg, és ennek az ipari szegmensnek milyen hatásai lesznek a környezetre, valamint a városi fejlesztésekre. Szóba kerül a drónokat figyelő és felügyelő rendszerek kérdése is – ezek a kiterjedt és átlátható rendszerek fogják a biztonságot és a környezetbarátságot biztosítani.

A tervek szerint az esemény végén a résztvevők elfogadnak egy közös nyilatkozatot (Amsterdam Declaration), melyben az Európai Bizottság, az EASA, a nemzeti hatóságok és az ipari szereplők meghatározzák azokat a legfontosabb szempontokat, melyek figyelembe vétele szükséges az iparág gyors és biztonságos növekedéséhez.

Azóta történt

Előzmények