Kártevők férkőztek a Google Playbe

Rengeteg telefonra már letöltötték a veszélyes alkalmazásokat.

A Google arra kényszerült, hogy 13 alkalmazást töröljön azonnal a Google Playből, azok ugyanis veszélyes kártevőket tartalmaztak. A rosszindulatú szoftverek autós játékok mögé bújtak, amelyeket eddig több, mint 560 000 alkalommal töltöttek le, tehát ennyi potenciálisan veszélyben lévő mobil eszköz biztosan van.

Ezek az érintett alkalmazások
Ezek az érintett alkalmazások [+]

Magukkal a játékokkal egyébként nem is lehetett szórakozni, hiszen indítást követően az appok azonnal összeomlottak. Ez egyébként sajnos nem egyedi eset, tavaly a Judy nevű vírus 41 alkalmazáson keresztül akár 36,8 millió eszközt is megfertőzhetett. A Google pedig év elején azt jelentette be, hogy 700 000 (!!!) rosszindulatú, vagy annak tűnő appot távolítottak el az áruházból  csak 2017-ben.

Azóta történt

  • Gyári kártevők a telefonon

    A Google ismét az előre telepített kártékony programokra figyelmezteti az androidos világot.

  • 1983. november 3.

    1984-ben megjelent könyve (Számítógépes vírusok – Elmélet és gyakorlat) szerint Fred Cohen, az első ilyen progam megírója ezen a napon mutatott be egy egyetemi szemináriumon egy nyolc óra alatt megírt víruskódot, saját bevallása szerint kísérleti célokból. Cohen ezzel a szoftverrel sikeresen fertőzött meg unixos gépeket. A tudományos elkötelezettségű Cohennek köszönhetjük a számítógépes vírus első definícióját is.

  • 1995. november 15.

    Először ítélnek letöltendő börtönbüntetésre vírusírás és -terjesztés miatt egy programozót. Nagy-Britanniában a 26 éves Christopher Pile-t („Black Baron”) összesen tizenegy bűncselekményért marasztalták el, és 18 hónapra küldték rács mögé. Pile az egyik első azok közül, akik olyan vírusokat terjesztettek, amelyek súlyos károkat is tudtak okozni.

Előzmények