Kína is megindítja a 6G fejlesztését

Az 5G mobiltávközlési szabványra alapuló technológia kész, a bevezetése a jelen története, így a kutatások már a következő lépésre irányulnak.

Kereskedelmi forgalomban és a mindennapi felhasználás terén az 5G bevezetése még igencsak az elején jár, de az ilyen fejlesztéseknél megszokott ütemezés alapján ez már csak idő és pénz kérdése, technológiai problémák már nemigen adódhatnak.

Érthető tehát, hogy a szakemberek már a továbbfejlesztésen gondolkodnak, mint például Kínában, ahol egy friss híradás szerint Su Xin, az ipari és információtechnológiai minisztérium 5G munkacsoportjának vezetője bejelentette, hogy 2020-tól kezdve formalizáltan is megkezdik a következő – egyelőre csak 6G néven emlegetett – új generációs mobil-adatátviteli technológia kutatási és fejlesztési munkálatait. A szakember elmondta, hogy az elméleti koncepciók felvázolása már idén meg fog történni, és terveik szerint a fejlesztési folyamat végén, várhatóan 2030-tól jelenhet meg a piacon a 6G.

De miben is lesz továbblépés ez a technológia ahhoz képest, amit az épp bevezetés előtt álló 5G képes nyújtani? Su azt nyilatkozta, hogy a korábbi technológiához képest az átviteli sebesség megtízszereződik, vagyis elérheti az 1TB/sec mértéket, ezzel jelentősen bővítheti a szolgáltatások lehetőségeit – valószínűleg elsősorban az IoT világa, nem utolsó sorban a várhatóan akkorra már nagy számban működő autonóm járművek számára lenne ez hatalmas előrelépés.

Természetesen nemcsak Kínában terveznek ilyen 6G fejlesztéseket: hasonló állapotban vannak az amerikai, az orosz és az EU-ban folytatott kutatások is, mely helyeken szintén a koncepciók felvázolása zajlik.

Azóta történt

Előzmények