Meghalt az egyik leghíresebb-leggonoszabb számítógép hangja

Douglas Rain szólaltatta meg a HAL 9000-t.

1968-ban mutatták be a 2001: Űrodüsszeia című filmet, amelyet sokan minden idők egyik legjobb sci-fi-jének tartanak. A történet szerint három űrhajós tart a Jupiter holdja felé, hogy kapcsolatba lépjenek egy fejlettebb civilizációval, ám van rajtuk kívül még valaki a hajón, aki az életükre tör. Ezúttal nem egy nagyfogú szörny az emberiség ellensége, hanem egy mesterséges intelligencia, a HAL 9000 nevű fedélzeti számítógép, amely szóban (is) kommunikál az asztronautákkal.


[+]

Így tehát az egyik főszereplővé maga a gép, azaz értelemszerűen az ő hangja válik. Nos ezt a hangot Douglas Rain kölcsönözte a gyilkos masinának, az a színész, aki most 90 éves korában életét vesztette. HAL sorait mindössze két napon keresztül, összesen húsz óra alatt vették fel, és a stáb szerint acélkemény, professzionális munkát végzett a forgatás alatt. Az mindenesetre tény, hogy aki egyszer hallotta HAL-t beszélni, nehezen felejtheti el, a nyugodt hangból valahogy süt az őrület és a fenyegetés. Biztos, hogy Douglas Rain is kulcsszerepet játszott abban, hogy a  2001: Űrodüsszeia arany betűkkel kerüljön be a filmkészítés történelemkönyvébe.

Azóta történt

  • 2001. október 23.

    Az Apple piacra dobja hordozható médialejátszója első változatát, az első iPod modellt. A később termékvonallá alakuló készüléket Steve Jobs személyes utasítására tervezték meg, alapelemeit a Toshibától, a Brauntól, illetve a Beocom 6000 telefontól inspirálva alakították ki. Habár az ára és a 2004-ig tartó Mac-függése gátolták terjedését, de később az iTunes-szal összekapcsolva korszakos termékké vált.

  • 2001. november 23.

    Budapesten 43 ország képviselői aláírják az Európa Tanács kezdeményezésére megszövegezett, a számítástechnikai bűnözésről létrejött nemzetközi egyezményt, mely 2004. július elsején lépett hatályba.

Előzmények

  • Megújult a Neumann Társaság

    November 5-én Tisztújító Közgyűlést tartott az idén 50 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).