Szintet lépett a kínai állami megfigyelési rendszer

Az emberek mozgásának elemzése bonyolultabb és erőforrás-igényesebb, mint az arcfelismerés, de jó eredményeket produkál.

Az IT café is többször beszámolt már arról, hogy Kínában egy nagyszabású program keretében a hatóságok egy komplex, sok modulból álló megfigyelési rendszert építenek ki, mely szinte az összes lehetőséget kihasználja, hogy biometrikus és digitális módszerekkel akár folyamatosan, real-time is követni, azonosítani tudja a polgárokat. E cél elérése érdekében néha még erőszakosan is fellépnek, a nyugati értelemben vett – sőt, időnként még a kínai – emberi és állampolgári jogokat is figyelmen kívül hagyják.

Hirdetés

E rendszer nemrég egy új elemmel bővült – írta meg az AP hírügynökség helyi tudósítója. A Pekingben és Sanghajban a rendőrség által már élesben használt módszer lényege, hogy az arcfelismerők mintájára a Watrix nevű vállalkozás egy olyan szoftvert fejlesztett ki, melyet „járásfelismerőnek” nevezhetnénk – mindennek alapja, hogy a járás módja és a hozzá kapcsolódó testalkat éppúgy egyedi, azonosításra alkalmas jellemző, mint más, egyéb biometrikus attribútumok. Ez a nagyobb rendszerbe épülő technológia azért lehet hatékony kiegészítő, mivel akkor is képes azonosításra, ha a megfigyelt személyek arca valamilyen okból nem látható az arcfelismerő szoftvereknek adatokat szolgáltató kamerák számára.

Az AI jelenlegi lehetőségeit kihasználó rendszerről a vállalkozás vezetője, Huang Yongzhen elmondta a tudósítónak, hogy szoftverük akár 50 méteres távolságból is képes elegendő információt gyűjteni az azonosításhoz, ráadásul a rendszer igen nehezen vagy egyáltalán nem téveszthető meg – pl. szándékos járásváltoztatással –, mivel oly sok attribútumot elemeznek az egész testet figyelve, hogy ezt a manipulációt is detektálni tudják.

Az állami kasszából megtolt vállalkozás igen jó eredményeket produkálhat a beszámoló szerint, mivel a múlt hónapban mintegy 14,5 millió dollárnyi fejlesztési támogatáshoz jutottak. Ez a totális kontroll az ottani elképzelések szerint – a hivatalosság részéről – hozzájárul a társadalmi stabilitáshoz (és óriási üzlet is: teszi hozzá egy, az AP által idézett szakértő).

Watrix
[+]

Maga a járásfelismerési technológia egyáltalán nem újdonság – jegyzi meg a tudósítás –, hiszen többek között Japánban, az Egyesült Királyságban, illetve az USA védelmi minisztériuma által finanszírozott projektekben már több mint tíz éve folynak ilyen témájú kutatások – de ezek eredményeinek egyike sem került kereskedelmi forgalomba vagy hivatalos alkalmazásba, ez a kínai nóvum. A lassú bevezetés oka egy másik szakértő szerint, hogy a járásfelismerés elemzése sokkal bonyolultabb, több erőforrást igényel, mint egyéb biometrikus adatok felhasználása. Ám Kínában ma már minden feltétel rendelkezésre áll, hogy egy ilyen rendszert élesben is tudjanak használni.

Ugyanakkor – a hihetetlen számítási kapacitás igénye miatt – a kínai vállalat szoftvere (egyelőre) nem képes a valós idejű elemzésre és azonosításra: egy kb. egy órás videót kell feltölteni az adatbázisba, hogy a szoftver kielemezhesse a járás sajátosságait. De az is igaz, hogy semmiféle speciális kamerára nincs szükség, a technológia egy átlagos felvételt is tud használni.

Azóta történt

  • Arccal vehetsz jegyet

    Mármint metrójegyet, legalábbis Sencsenben, ahol egyelőre tesztüzemben működik az arcfelismeréses rendszer.

Előzmények