AI segít az Alzheimer felfedezésében

Az Alzheimer kór a legalattomosabb, legrettegettebb betegségek közé tartozik. Bár gyógymód nincsen rá, korai felismerésével egy sor tünete enyhíthető, előrehaladásuk lassítható. Ebben a korai felismerésben ígér segítséget a Berkeley Egyetem radiológiával és big datával foglalkozó kutatócsoportjai által publikált tanulmány szerint a mesterséges intelligencia – a megfelelő betanítás után.


(forrás: Radiological Society of North America)

A kutatók egy mélytanuló algoritmust használtak, melyet egy 2100 mintás adatbázissal tréningeztek. Ez az adatbázis olyan PET képalkotó eljárással készült felvételeket tartalmazott, melyek speciálisan az agysejtek glükózfelvételének, és így anyagcseréjének a sebességét mutatták. A betanítás után az AI képes volt arra, hogy ennek a sebességnek egészen apró változásait is felismerje az agy bizonyos régióiban. Ami pedig igazán impozáns, hogy egy 40 pácienstől származó felvételekből álló kontroll során a rendszer 100 százalékos találati arányt ért el az Alzheimer kórra utaló jelek detektálásában – hat évvel a végleges klinikai diagnózis előtt.

Bár a fejlesztések még korai fázisban vannak, a kutatók abban bíznak, hogy a jövőben az így betanított mesterséges intelligencia komoly segítséget nyújthat a betegség korai felismerésében, különösen úgy, hogy a glükózfelvétel mellett más markerek felismerésére is betanítják.

Azóta történt

Előzmények