A WC-ket is megújítaná Bill Gates

Nem szoktunk róla beszélni, de a toalettek állapotának és minőségének javítása kulcsfontosságú lenne a világ nagyobbik részén.

Sok éve lehet hallani, olvasni róla, hogy a fertőző tömeges megbetegedések ellen kiemelten küzdő Bill & Melinda Gates Alapítvány százmillió dollárokat áldoz arra is, hogy a fejlődő világban olyan új technológiákat vezessenek be, melyek enyhítik a higiéniai hiányosságokat, ugyanis ezek kiemelt forrásai a gyakran megállíthatatlanul terjedő, igen sokszor halálos kóroknak. E törekvés része az is, hogy hét év alatt mintegy 200 millió dollárt áldoztak arra, hogy olyan új típusú WC-ket alakítsanak ki e területek számára, melyek mérséklik a kockázatokat.

Bill Gates ma egy más fejlesztők elképzeléseit is bemutató kínai konferencián – Reinvented Toilet Expo – vázolta fel víziójukat. Habár a téma szó szerint halálosan komoly, természetéből adódóan serkent a poénkodásra, ezt Gates sem tudta megállni, amikor beszédében elmondta, hogy nem gondolta volna tíz évvel ezelőtt, hogy mára ennyi mindent fog tudni az emberi székletről. Ám mindez csak retorikai fogás a hallgatók megragadására, mivel az csöppet sem vicces, hogy az olyan új típusú vécék, melyek képesek valamilyen szinten gátat szabni a fertőzések terjedésének, emberek millióinak életét menthetik meg.

A konferencia helyszíne sem véletlen, ugyanis az ország modernizációs programjának részeként a kínai elnök, Hszi Csin-ping egyfajta „WC-forradalmat” hirdetett meg, ezt kiemelt kormányzati projektként kezelik.

Az expón bemutatott technológiák különbözőek, de abban megegyeznek, hogy újfajta módon, egy nagyobb tisztasági rendszer támogatása nélkül is meg tudják oldani az emberi melléktermékek szétválasztását és a káros anyagok eltávolítását. Az ilyen termékek tömeges bevezetése létfontosságú lenne, ugyanis az egészségügyi világszervezet, a WHO adatai szerint a világon körülbelül 2,3 milliárd ember kénytelen nélkülözni a legalapvetőbb higiéniai szolgáltatásokat, így nagy mértékben ki vannak téve a kolerának, a vérhasnak és más fertőző betegségeknek.

A csatornahálózat nélkül is működő eszközöket eleinte közintézményekbe telepítenék, majd – ahogy csökkennek a költségek – eljuthatnak a háztartásokba is.

Azóta történt

  • Film Bill Gatesről

    A Netflix gondozásában készülő dokumentumsorozatból számos izgalmas kérdésre választ kaphatunk.

  • 2005. január 26.

    Bejelentik, hogy Bill Gates, a Microsoft társalapítója II. Erzsébet királynőtől megkapja a Brit Birodalom Rendje lovagparancsnoki fokozatát. Az indoklás szerint ezt a Microsoftnak a brit gazdaságra tett hatásával, illetve a szegénység felszámolása érdekében folytatott tevékenységével érdemelte ki.

Előzmények