Komoly – és sokaknak fájdalmas – változások jönnek a Flickrben

A fotó- és videótároló illetve megosztó Flickrt áprilisban vásárolták meg, most pedig itt az első fontos átalakítás.

Hirdetés

A népszerűbb fotó- és videómegosztó oldalak közé tartozó Flickrt áprilisban vásárolta meg a SmugMug nevű, szintén fotómegosztással, de azt inkább a professzionális közösségnek áruló szolgáltató. Lévén két, egymáshoz nagyon közel álló oldalról van szó, már akkor sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb változások jönnek a Flickr üzleti modelljében, amelyek valószínűleg nem az ingyenes felhasználók kegyeit keresik majd. Ennek érkezett most el az ideje.


[+]

A frissiben bejelentett újdonságok közül talán a legfájóbb a 2013-ban bevezetett 1 TB-nyi ingyenes tárhely megszüntetése lesz: 2019 január 8-tól fizetés nélkül legfeljebb 1000 álló- vagy mozgóképet tárolhatunk fizetés nélkül a Flickr szerverein. Akinek ennél több van, az vagy letölti őket, vagy előfizet a Flickr Pro szolgáltatásra, ami évi 50 dolláros kiadást jelent. Az 1000 darabos határt átlépőknek körülbelül 1 hónapjuk van a döntésre, február 5-én ugyanis a limit feletti állományok törlésre kerülnek!

Ezzel egy időben a cég igyekszik a Pro csomag vonzerejét növelni: a következő hónapokban az ehhez tartozó tárhely méretét korlátlanra növelik és eltűnnek a felbontásokkal kapcsolatos határok is. A Pro fiók természetesen mentes a reklámoktól, kapunk statisztikákat a képeinket övező érdeklődésről (professzionális felhasználóknál ez nyilván rendkívül fontos), a videók maximális hossza háromról tíz percre nő, ezen kívül várhatunk különböző akciókat is az Adobe-val, a SmugMuggal és a többi partnerrel.

Annak érdekében, hogy kicsit megkönnyítse – vagyis inkább meggyorsítsa – a döntést, november 30-ig az első éves előfizetésből 30 százalékos engedményt ad a Flickr, tehát 50 helyett 35 dollárt kell fizetni a Pro fiókért.

Előzmények

  • Eladósorban a Flickr?

    A Yahoo! internetes portofóliójának értékesítése során új gazdára találhat a népszerű képmegosztó oldal.

  • Egy terabájt ingyen a Flickrben

    A Yahoo! az ingyenes fiók kapacitásának megnövelésével kívánja vonzóvá tenni a szolgáltatást.