Meghalt az "igazi" Super Mario

A pletykák szerint Mario Segale nem csupán a nevet inspirálta, de hatással volt a figura külsejére is.

Hirdetés

Az nem is lehet vita, hogy a játékvilág egyik legfontosabb, legnépszerűbb és legnagyobb hatású karaktere Super Mario. A Nintendo által életre keltett vízvezeték szerelő 1985 szeptember 13-án lépett színre, és több, mint száz játékban jelent meg az évek során, amely közül 84-ből több, mint egymillió darabot adtak el!


(forrás: Tech Fanpage) [+]

A nevét egy Mario Arnold Segale nevű üzletember után kapta, aki a közelmúltban hunyt el 84 éves korában, és aki a tulajdonosa volt annak a Seattle-i ingatlannak, ahol az első játék készült. A legendák szerint őrjöngve rohant be egyszer a fejlesztőirodába a lakbér késedelmes befizetése miatt, és a projekt vezetőit annyira megragadta az alacsony termetű, nadrágtartós alak temperamentumos személyisége, hogy végül róla nevezték el az addig Jumpman néven futó karaktert. Sőt, állítólag még a figura a külsejét is megváltoztatták a hatására. Mario Arnold Segale egyébként nem kereste a nyilvánosságot, de nem is bánta, hogy róla nevezték el a nagy karriert befutó, hozzá hasonlóan olasz származású vízvezeték szerelőt, ám azt azért jobban szerette volna, ha munkái miatt válik ismertté és népszerűvé.

Azóta történt

  • Milliárdos bírság a Nintendo-kalózoknak

    Nagyon komolyan megbüntettek egy céget, amely ingyenesen tett elérhetővé játékokat és emulátorokat, de járhattak volna rosszabbul is.

  • 1889. szeptember 23.

    Jamaucsi Fuszadzsiró megalapította a Nintendo nevű vállalkozást, mely egy kézzel készített kártya, az ún. hanafuda kártya gyártására és kereskedelmére jött létre. A növekedési területet kereső vállalat a 20. század közepétől több piaci szegmensben is kísérletezett. Végül 1975-ben megszerezték a Magnavox Odyssey játékkonzol kereskedelmi jogát Japánban, és innen már egyenes volt az út, mely a videojáték-piac egyik legnagyobbjává tette a Nintendót.

  • 1996. október 5.

    Autóbalesetben szerzett sérülései következtében 71 éves korában meghalt Seymour Cray, a „szuperszámítógépek atyja”. „Nem mondhatunk olyat, ami túlzásnak számítana, ha a számítástechnikai iparra gyakorolt hatásáról beszélünk” – jellemezte Cray pályáját Joel Birnbaum, a HP Labs akkori vezetője.

  • 1917. november 11.

    Olaszországban, Torinóban megszületett Roberto Mario Fano számítógéptudós, aki főként amerikai munkássága folytán vált a számítástechnika egyik meghatározó alakjává. Legmaradandóbb munkája a Claude Shannonnal kidolgozott kódolási módszer, melyet ma is tanítanak az egész világon, de az 1960-as években az időosztásos számítógépek kifejlesztésében is fontos szerepet töltött be, ő volt az MIT Project MAC kutatásának első vezetője.

Előzmények