Gyermekmunkás botrányba keveredett az Apple

A cég partnerei állítólag diákokat dolgoztattak egyfajta "gyakornoki programban".

Az Apple-t már többször érte az a vád, hogy a beszállítóik, partnereik rémes körülmények között dolgoztatják a munkásaikat, és sokszor az iskolások dolgoztatásától sem riadnak vissza.A közelmúltban egy hongkongi székhelyű emberi jogi csoport állt elő ehhez hasonló állításokkal.

Apple Watch
Apple Watch [+]

A Sacom nevű szervezet szerint az Apple egyik kínai partnere, a Quanta Computer diákokkal szereltette össze az Apple Watch okosórákat a csunkingi gyártóüzemében. A fiatalokkal készített interjúkból feketén-fehéren kiderül, hogy megzsarolták őket, amennyiben nem vesznek részt a "gyakorlaton", akkor nem kapják meg a diplomájukat. Körülbelül 120 tanulót érint az ügy, akik azt is elmondták, hogy a "gyakorlat" során sok mindent nem tanultak, hiszen robotként kellett ugyanazt a munkafolyamatot több százszor, több ezerszer elvégezniük, ráadásul sokszor éjszaka dolgoztatták őket.

Az Apple azt ígérte, hogy kivizsgálja az esetet, de sokat ettől nem érdemes várni. Tavaly a Foxconnt, az amerikai cég egyik legnagyobb partnerét vádolták meg egy kísértetiesen hasonló sztorival, de akkor sem talált az Apple semmiféle bizonyítékot hivatalosan.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények