Az IBM felvásárolja a Red Hatet

Folytatódik a technológiai nagyvállalatok benyomulása a nyílt forrású szoftverek piacára, a GitHub és MuleSoft után a Jim Whitehurst vezette cég következett.

A vállalatok bejelentették, hogy az IBM kb. 34 milliárd dollárért felvásárolja a szabad szoftveres piac egyik legnagyobb disztribútorát, az amerikai központú, 1993-ban alapított Red Hat Inc.-t, melynek fő profilja Linux-alapú szoftverek terjesztése és támogatása. A hivatalos bejelentés szerint a vételárat készpénzben számolják el, jelentős prémiummal, ugyanis részvényenként 190 dollárt fizetnek a Red Hat pénteken 116,68 dolláron zárt papírjaiért. Az igazgatótanácsok már áldásukat adták az ügyre, de a Red Hat részvényeseinek, illetve az illetékes hatóságoknak is engedélyezniük kell még a tranzakciót, melyet a várakozások szerint a jövő év második felében zárhatnak le.

A Red Hat a felvásárlás után az IBM Hybrid Cloud üzletágának része lesz, a vállalat vezérigazgatója, Jim Whitehurst az IBM legfelső vezetői körébe kerül és közvetlenül Ginni Rometty vezérigazgatónak tartozik beszámolási kötelezettséggel.

A tranzakció az IBM történetének, illetve a szoftverpiacnak a legnagyobb felvásárlása, és az Egyesült Államokban is harmadiknak számít.

A tőzsdén 1999-ben megjelent Red Hat fő termékének a Red Hat Enterprise Linux, illetve más adatközpontokban használatos szoftverek számítanak, és az utóbbi időben jelentősen nőttek a bevételeik, pl. a tavalyi, 2018 februárjában lezárult üzleti évben 2,92 milliárdos árbevétel mellett 259 millió dolláros profitot könyvelhettek el. A vállalat vezetése egyébként már évek óta fontolgatta az eladást, beolvadást, többekkel is tárgyaltak, pl. a Google-lal, de mindeddig senkivel sem jutottak el a megegyezésig.

A lassuló növekedést mutató IBM négy stratégiai kitörési pontot állapított meg pozíciójának és bevételeinek erősítése céljából, ezek egyike a felhőpiacon történő fejlesztés, és ebben hozhat eredményeket a Red Hat beolvasztása.

Előzmények