Donald Trumpot lehallgatják, de nem érdekli

Az amerikai nemzetbiztonsági szakértők már hivatalba lépése óta háborognak, hogy az elnök áthágja a legelemibb biztonsági szabályokat is.

Igen nagy visszhangot kiváltó riportot közölt a The New York Times, melynek veleje az, hogy a tudósítók állítása szerint Donald Trump amerikai elnök személyes telefonját mind az orosz, mind a kínai titkosszolgálatok lehallgatják, köszönhetően annak, hogy az elnök a nemzetbiztonsági szakértők javaslatai ellenére sem tartja be az elemi biztonsági intézkedéseket.

Hirdetés

A beszámoló szerint a makacs elnök a biztonsági szakemberek többszöri felhívása ellenére sem hajlandó megválni saját iPhone-jától és a Fehér Ház védett vonalait használni, így legfeljebb csak reménykedni lehet abban, hogy a társalgások során nem kerülnek szóba nemzetbiztonsági kockázatot hordozó témák, információk – bár egy amerikai elnök esetében minden apróság annak számít, az is, hogy hol, mikor és kivel vacsorázik.

Nem ez az első eset, hogy Trump különös szokása szóba kerül – írják a riportban –, már korábban is többen jelezték névtelenül az adminisztrációból, hogy aggasztja őket az elnök felelőtlen magatartása. Mindezt erősíti az, hogy az amerikai titkosszolgálatok jelentései szerint bizonyított, hogy Trump hívásait a rutinszerű és célzott vizsgálatokat egyaránt folytató kínai és orosz szervek már többször megfigyelték. A szakértők abban is biztosak, hogy pl. a kontaktlisták alapján a külföldi hírszerzések profilozást és mély adatelemzést végeztek, melyek mind a kereskedelmi, gazdasági, mind a politikai tárgyalások során előnyükre szolgáltak, ezek mellett pedig az ismeretségi hálót információterjesztésre is felhasználták, hogy befolyásolják a döntéshozatalokat – ezekre példákat is hoz a lap.

Kiemelik azt, hogy nemzetbiztonsági szempontból Kína az igazán veszélyes kémkedő állam, mivel Vlagyimir Putyinnal Donald Trump amúgy is igen szoros barátságot ápol. A kínai vezetés viszont a kibontakozott kereskedelmi háborúban igen értékes információkhoz juthat a lehallgatás segítségével. Ezeket a feltételezések szerint arra használják fel, hogy az elnök baráti és bizalmas körén keresztül a számukra kívánt irányba tereljék a folyamatokat.

Annyit mindenképp érdemes megjegyezni, hogy Donald Trumpnak van két, hivatalosnak minősített iPhone-ja, és a vezető nemzetbiztonsági szerv, az NSA ezeket a készülékeket átalakította: korlátozták a funkcionalitásukat, így többek között mérsékelték a sebezhetőségüket. A probléma az, hogy van egy harmadik, személyes iPhone-ja is, mely egy teljesen átlagos telefon, ehhez az elnök nem engedte oda a nemzetbiztonságiakat.

A New York Times felhívja arra a figyelmet, hogy a kormányzatok számára elegendő erőforrás áll rendelkezésre, hogy ha szükségesnek látják, más kormányzatok szereplőinek a hívásait is elérjék – akár a szövetségesekét is, ahogy Angela Merkel német kancellár esetében történt –, ezért az igazán biztonságos használat az, ha egy befolyásos politikus kerüli a mobiltelefonokat fontos ügyekben: így tesz a kínai és az orosz elnök is. De még Barack Obama is egy olyan fapados mobilt használt, ahol a szakemberek gyakorlatilag minden funkciót kiiktattak, egyedül egy előre megállapított ismerősi lista tagjaival lehetett hangkapcsolatot létesíteni – se kamera, se mikrofon, se letöltés, se e-mail, se sms, de még zenelejátszás sem.

Trump viszont – miután nagy nehezen lebeszélték az Android használatáról – ragaszkodott ahhoz, hogy legyen két hivatalos telefonja: az egyikkel telefonál, a másikkal twitterezik (ezeket a készülékeket preparálták az NSA szakemberei, erősen korlátozva a funkcionalitást: pl. csak védett Wi-Fi-n keresztül érhető el az internet). Ezeket a telefonokat kéthavonta cserélik, de a beállítások maradnak.

Csak hát ehhez még hozzájön a nem biztonságos harmadik, melyet abszolút saját belátása szerint használ.

Azóta történt

Előzmények