Lassításért kapott büntetést az Apple és a Samsung

Nagyon komoly vádakat találtak igazoltnak a hatóságok. Az ügy már régi, de az még lehet a kérdés, hogy folytatásként lesz-e nemzetközi botránysorozat?

Az olasz versenyügyi hatóság (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato – AGCM) egy korábban megindított eljárás végeredményeként ma hirdette ki határozatát, melyben elmarasztaltak két nagy gyártót, az Apple-t és a Samsungot.

Hirdetés

Mindként vállalatnak ötmillió eurós büntetést kell fizetnie azért, mivel szándékosan olyan szoftveres frissítéseket adtak ki, melyek lelassították a felhasználók készülékeinek működését, ezen felül az Apple-t további ötmillió euró megfizetésére kötelezték, mivel a cég a felhasználókat nem tájékoztatta világosan és megfelelően, hogy hogyan tartsák karban, vagy szükség esetén hogyan cseréljék a akkumulátorokat.

Az első pontot illetően olasz fogyasztóvédelmi csoportok beadványai nyomán indult vizsgálat, ugyanis e jogvédők azt állították, hogy a vállalatok szándékosan olyan frissítéseket adnak ki készülékeikhez, melyek csökkentik azok funkcionalitását, rontják teljesítményüket, hogy ezzel sarkallják a fogyasztókat újabb modellek megvásárlására.

Az AGCM megállapította, hogy az Apple és a Samsung egyes firmware-frissítései valóban komoly zavarokat idéztek elő a készülékek működésében, jelentős mértékben csökkentették azok teljesítményét – így egyértelműen lerövidítették azt az időszakot, mely két készülék cseréje között egyébként átlagosan eltelt volna. Súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy a két cég sem a frissítések hatásairól, sem az eredeti állapot visszaállításának módjairól nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat.

Az Apple egyébként tavaly már elismerte, hogy az iPhone szoftvere okozhatott lassulást és akkugondokat, ám azt tagadták, hogy ez szándékosság következménye lett volna. A történtekért bocsánatot kértek, illetve ideiglenesen közel harmadára mérsékelték az akkucsere költségeit, és szoftvermódosítást is ígértek, melyet nem sokkal később be is vezettek (Battery Health).

Ezzel szemben a Samsung frissítési gyakorlatára mindeddig ilyen típusú panasz még nem érkezett.

Azóta történt

Előzmények