Mesterséges holdfény világíthat Kínában

Egy város ambíciózus terve szerint speciális műholddal oldaná meg az éjszakai közvilágítást.

Kína délnyugati részén található Csengtu városa (mellékesen Szecsuán tartomány fővárosa), melynek elöljárói egészen ötletes módon szeretnék biztosítani az éjszakai közvilágítást: egy hatalmas műholdat bocsájtanának fel, amely a napfényt visszatükrözve tenné fényesebbé az éjszakákat.


(forrás: Phys.org) [+]

A tervek szerint 2020-ban pályára álló szatellit egy 10-80 km-es sugarú kör bevilágítására lenne képes, az átmérő és pozíció pedig természetesen változtatható lenne, az ígéretek szerint néhány tucat méteres pontossággal. A mesterséges holdfény a természetesnek nagyjából nyolcszorosával ragyogna, így a legtöbb helyen valóban felválthatná a hagyományos éjszakai közvilágítást, már csak az a kérdés, hogy mindez miként hat a környezetre – a nagyvárosok fényszennyezése önmagában is jelentős probléma, egy extra, a megszokottnál jóval fényesebb hold megjelenése az égen ennél csak károsabb lehet. Erre reagálva a munkában résztvevő Harbin Technológiai Intézet igazgatója, Kang Vejmin annak a véleményének adott hangot, hogy a naplementét idéző fény nem fogja megzavarni az éjszakai állatok életét.

A teljes képhez egyébként hozzátartozik, hogy a műholdas bevilágítás nem kínai és nem is friss ötlet: eredetileg egy francia művész agyából pattant ki, aki így gondolta megvilágítani Párizs utcáit, a 90-es években pedig az oroszok szerették volna Szibéria egyes területeit jobban láthatóvá tenni a módszerrel.

Azóta történt

Előzmények