Európai filmek online

Az EU kezdeményezése azt célozza, hogy ellensúlyozza a tengerentúli nyomást, és könnyebbé tegye az európai alkotásokhoz való hozzáférést.

A klasszikus filmek Lyonban megrendezett nemzetközi vásárának alkalmából Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos bemutatta az európai filmek repertoárjának prototípusát, amely a Digital4Culture stratégia egyik kiemelt intézkedése, és egyben a kulturális örökség 2018-as európai évének programjába illeszkedik – írják az Európai Bizottság (EB) közleményében.

Az Európai Audiovizuális Megfigyelő Intézet segítségével elindított új repertoár az összes uniós országban lehetővé teszi a szakemberek, a hatóságok és a polgárok számára, hogy hozzáférjenek az európai filmekre és azok online videotékákban (VOD) való elérhetőségére vonatkozó információkhoz.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos hozzátette: „Európa kulturális öröksége nemcsak emlékműveket, irodalmi alkotásokat, festményeket vagy különféle hagyományokat foglal magában, hanem rendkívül gazdag filmművészeti örökségünket is. Üdvözlöm ezt a kulturális örökség európai évének keretében tett kezdeményezést, amely azt hivatott elősegíteni, hogy a régi idők és napjaink európai filmjéhez minél többen hozzáférhessenek.”

A közlemény egy fontos motivációra hívja fel a figyelmet: manapság az EU online videotékáiból lekérhető filmeknek mindössze körülbelül 25%-a európai film. Léteznek ugyan nemzeti adatbázisok, de európai szintűek nem. Európa ugyanakkor, a 2007 és 2016 között készült több mint 18 ezer filmmel a világ filmiparának egyik legjelentősebb szereplője, és az említett időszakban mindegy 47%-kal több filmes alkotás készült a kontinensen: 2007-ben 1444, 2016-ban viszont már 2124 játékfilm.

A repertoár jelenleg még csak prototípus, és 115 online videotéka szolgáltatás adatait tartalmazza összesen 35 ezer európai filmmel kapcsolatban. A repertoár béta verziójának elindítása 2019 tavaszán, a végleges verzióé pedig jövő év végére várható.

Többszörös előnyök

Az európai audiovizuális ágazatot támogató MEDIA program által finanszírozott innovatív eszköz a polgárok, a szakemberek és a hatóságok számára egyaránt hozzáférhető lesz. A repertoár létrehozása mögötti elgondolás többszörösen is előnyös:

  • a polgárok számára azért, mert egy igazi virtuális filmtár létrehozása révén EU-szerte láthatóbbá teszi az európai filmművészet gazdagságát és változatosságát
  • a szakemberek számára azért, mert a szerzők és rendezők tudni fogják, hogy filmjeik mely országokban és mely szolgáltatások keretében érhetők el online videotékákban; az európai filmjeiket népszerűsíteni kívánó forgalmazók be tudják majd azonosítani, hogy mely online videotéka szolgáltatások kínálnak hasonló alkotásokat és érdeklődhetnek potenciálisan alkotásaik iránt; az online videotéka-szolgáltatók azonosítani tudják azokat a máshol online elérhető európai filmeket, amelyek az ő közönségüket is érdekelhetik
  • a hatóságok számára azért, mert a jegyzék demonstrálja a digitális világban jogszerűen elérhető európai filmek minőségi választékát, a filmtámogató alapok és a promóciós ügynökségek például tudni fogják, hogy az általuk támogatott filmek valóban elérhetőek-e, és így más tagállamokba is eljutnak-e; végezetül pedig a szabályozó hatóságok számára azért, mert e jegyzék segítségével ellenőrizhetik a közelmúltban felülvizsgált audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv végrehajtását, amelynek egyik markáns eleme, hogy legalább 30%-ra kívánja emelni az európai filmek arányát, az európai filmek szélesebb körű és minőségibb online megjelenése érdekében

Azóta történt

Előzmények