Hatalmas mesterségesintelligencia-központot hoz létre az MIT

Az alapítók úgy látják, hogy a jövőt alapvetően az MI fogja meghatározni mind technológiai, mind társadalmi szempontból, és erre fel kell készülni.

A világ egyik vezető műszaki egyeteme, az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) tegnapelőtt jelentette be, hogy mintegy egymilliárd dolláros befektetéssel egy új kutatási-oktatási központot létesítenek, ahol kiemelten és elsősorban a mesterséges intelligencia (MI/AI) jelenével és jövőjével foglalkoznak majd a hallgatók és oktatók.

Hirdetés

A program és a koncepció igen összetett, mivel nemcsak az MI számítástechnikai vonatkozásaira koncentrálnak, hanem a komplex képzések során sokkal inkább a tudományközi, interdiszciplináris megközelítés lesz a meghatározó, vagyis az, hogy a biológia, a kémia, a fizika, a politika, a történelem, a nyelvészet stb. terén hogyan és milyen módon lehet felhasználni ezeket a fejlett technológiákat, illetve hogy e tudományterületek hogyan inspirálják az MI-kutatásokat. A közleményben elmondják, hogy az MI jellemzően az a terület, melyet nem lehet szemellenzősen, egyetlen szakma révén kutatni – ahogy korábban sokszor megfogalmazták ezt kritikaként az MI-projektekkel szemben –, ezért választották ezt a komplex megközelítést.

A finanszírozásra szánt egymilliárd dollárból 350 milliót Stephen A. Schwarzman, a Blackstone magántőke-befektető társaság vezetője ajánlott fel, így az új intézmény az ő nevét fogja viselni (MIT Schwarzman College of Computing). A fakultás 50 új állást hoz létre, ezek fele, a tisztán számítástechnikaiak teljesen újak lesznek, a többi tudományterület oktatására az MIT más karairól, tanszékeiről toboroznak oktatókat. A kurzusok egy év múlva, 2019 szeptemberében indulnak, míg a kar önálló új épületét 2022-ben szeretnék átadni.

Azóta történt

Előzmények