A Google megfellebbezi az európai gigabírságot

Csak a szokásos eljárás, mely évekre eltolja a végrehajtást. Ugyanakkor a hónap végétől változtatniuk kell az eddigi gyakorlaton.

Valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, hogy a Google nem hagyta annyiban, hogy júliusban az EU a vállalatot az androidos alkalmazások miatt indított versenyügyi eljárás végén 4,34 milliárd eurós büntetés megfizetésére kötelezte, kihasználnak minden jogi lehetőséget, így a The Wall Street Journal értesülései szerint hamarosan fellebbezést nyújtanak be a döntéssel szemben.

Ez szokásos módszer, és a jogi procedúra természetéből fakad, hogy a fellebbezési eljárás évekig eltarthat – el is fog.

Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy az EU által alkalmazott szankciók különböző természetűek: a bírság megfizetéséről szóló eljárás valóban elhúzódhat, ám a versenyügyi határozat azt is tartalmazza, hogy a Google nem követelheti meg a gyártóktól a böngésző, kereső alkalmazásoknak a Play áruházhoz való hozzáféréssel járó előtelepítését, és ezt a gyakorlatot a határozat kihirdetése után 90 napon belül meg kell szüntetni, vagyis október 28-ig. Ezt az előírást nem befolyásolja a fellebbezés, és ha ez nem teljesül, akkor napi büntetés jöhet – ez is komoly összeg, ugyanis a maximális mértéke a Google anyavállalata, az Alphabet Inc. globális napi árbevételének öt százaléka is lehet.

A Google-nak egyébként folyik egy másik fellebbezési eljárása is az EU-ban, ugyanis a saját szolgáltatások keresőben való előresorolása miatt is kaptak egy 2,4 milliárd eurós büntetést.

Azóta történt

Előzmények