Bajok vannak a Hubble űrtávcsővel

Amennyiben sikerül a javítás, a veterán eszköz még évekig dolgozhat, de ha nem, megkezdődik a haldoklása, mivel nincs mivel felküldeni űrhajósokat a karbantartásra.

A NASA bejelentette, hogy pénteken meghibásodott a Hubble űrtávcső egy fontos alkatrésze – az irányba állítást lehetővé tévő giroszkóp –, ezért a vizsgálat és az esetleges javítás idejére kénytelenek voltak biztonsági módba kapcsolni a távcsövet.

Hirdetés

A mára már legendának számító űreszközt még 1990-ben bocsátották fel, de bőven megszolgálta az árát. A Hubble Space Telescope (HST) az egyik legsikeresebb űrkutatási projektnek számít és nemcsak azért, mert már eddig is hallatlanul értékes tudományos munkát folytattak a segítségével, hanem azért is, mert többszöri karbantartás után sokkal tovább üzemképes maradt, mint eredetileg tervezték – korábban úgy számoltak, hogy legkésőbb 2005-ben leáll a csillagászati műhold. 1993 és 2009 között öt nagyjavítást végeztek rajta, melyek során a hibák korrigálása mellett fejlesztéseket is végrehajtottak a HST-n. Legutóbb két évvel ezelőtt döntöttek úgy a mérnökök, hogy mivel kiváló állapotban van, működési idejét minimum 2021-ig meghosszabbítják. A tervek szerint a feladatait a sokkal fejlettebb James Webb Space Telescope veszi majd át – ám ez a projekt folyamatosan csúszik, a legutóbbi határidő szerint idén már mindenképp pályára kellett volna állítani, de újra csak halasztottak a jövő évre.

A Hubble-ba eredetileg hat giroszkópot szereltek – ezek közül minimum háromnak üzemképesnek kell lennie, hogy a távcső kifogástalanul lássa el feladatait. Ám a megterhelés ezeket a folyton használatban lévő alkatrészeket érintette leginkább, sorozatosan hibásodtak meg. A hibákat időnként űrhajósok javították ki, sőt 2009-ben mind a hat giroszkópot kicserélték.

A pénteki meghibásodás előtt négy giroszkóp működött megfelelően, közölte a NASA, ám az egyikkel elveszítették az online kapcsolatot, majd a másik is leállt – és így kettővel már nem lehet megfelelően irányítani a távcsövet (bár korábban már kidolgoztak rá egy módszert, hogy kettő, sőt egy is elég legyen – elvileg). Most azon dolgoznak, hogy a kapcsolatot vesztett giroszkópba újra életet leheljenek. A biztonsági módban a távcső nem végez kutatási munkát, lekapcsolnak szinte mindent, csak a fenntartó rendszerek üzemelnek.

A közvetlen emberi javításra sajnos ma már nincs lehetőség, ugyanis a Hubble-t úgy tervezték, hogy a hajdani űrrepülőgépek űrhajósai tudnák csak manuálisan megoldani ezt a feladatot – ám az a program leállt, így jelenleg nincs olyan eszköz, mely megfelelően oda tudná szállítani a legénységet, és robotmegoldás sem létezik ebben a pillanatban. Ha nem sikerül a javítás, akkor a távcső megkezdi hosszú, sok évig tartó visszatérését a Földre, mivel távirányítással nem tudják pályán tartani – viszont építettek bele olyan technológiát, amivel korlátozottan irányítani lehet a visszatérő pályán.

Azóta történt

Előzmények