Áramlopásért ítéltek el egy kínai kriptobányászt

Iszonyatos energiát ölt bele a pénzvadászatba, még lopott is hozzá, de úgy tűnik, nem nagyon érte meg.

Egy helyi lap számolt be arról, hogy egy kínai férfit, Xu Xinghuát szeptemberben letartóztatták, majd a tegnap közzétett határozat szerint elítélték, mivel az illető „megcsapolta” a vasúthálózat áramellátási rendszerét, hogy energiához juthasson a bitcoin-vadászathoz.

Hirdetés

Részletekről nem esik szó, de az biztosnak tűnik, hogy a férfi tavaly ősztől több mint négymillió forintnyi értékű áramot lopott, ám az akciót pár hónap után felfedezték a kontrollvizsgálatok során.

A tudósítás szerint a tolvajt egyrészt a kár szinte teljes mértékének megtérítésére kötelezték, ám emellett három és fél év börtönre is ítélték – és persze a használt eszközeit is elkobozták.

Az is valószínű, hogy Xinghua akkor kezdett akciójába, amikor tavaly év végén a bitcoin árfolyama az egekbe szökött, és az is kiderült, hogy a férfi mintegy 20 ezer dollárnyi, nagyjából öt és fél millió forintnyi bitcoint bányászott össze – lopott energiával. Ugyanakkor a jelentések ellentmondóak, mivel állítólag 50 számítógépet, illetve három nagy hűtőventilátort használt fel, viszont a nyeresége mindössze mintegy négyszázezer forintnyi jüan volt. Ez utóbbinak fő oka az árfolyam hektikussága: ahogy hirtelen felszökött az egekbe, úgy pár hét alatt hatalmasat zuhant.

A bányászat egyébként is szúrja a hatóságok szemét szerte a világon – főképp a kontroll hiánya miatt –, de ez most egy újabb ok lehet, hogy tovább szigorítsák a szabályokat, Kínában biztosan.

Azóta történt

Előzmények