Rászóltak a Google-ra a Dragonfly projekt miatt

Szép dolog a magánélet védelme, de a pénz az pénz.

Az idén már többször kavart nagy hullámokat az ügy, amikor kiderült, hogy a Google az országba való visszatérés érdekében a kínai kormánnyal kiegyezve egy olyan kereső, illetve egy olyan cikkgyűjtő alkalmazáson dolgozik, melyek működése összhangban van a kínai törvényekkel – magyarán betartják a cenzúrára vonatkozó intézkedéseket.

Most már kormányzati szintre jutott az eset, ugyanis a The Wall Street Journal beszámolója szerint Mike Pence amerikai alelnök nyíltan kritizálta a Google terveit, mondván, hogy az „erősítené a Kommunista Párt cenzúráját és veszélyeztetné a kínai felhasználók magánéletének védelmét”.

Az ügyet először feltáró The Intercept tudósítása, majd a későbbi beszámolók szerint a Dragonfly keretében fejlesztett szoftverek pl. összekapcsolják a kereséseket a telefonszámokkal, hogy könnyebb legyen a kereséseket végzőket azonosítani és nyomon követni.

A projekt létezését a Google hivatalosan is megerősítette, ám Sundar Pichai vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a program még igen korai, kutatási fázisban létezik csak. A híradások megjelenése után a vállalat 1400 alkalmazottja írt alá egy tiltakozó levelet, sőt, egy vezető kutató, Jack Poulson tiltakozásul le is mondott pozíciójáról.

Arról az IT café is beszámolt annak idején, 2010 vonult ki Kínából a cenzúrára hivatkozva – ám azóta is keresik a visszatérés lehetőségét a több mint egymilliárdos piacra.

Azóta történt

Előzmények