Agyműtét a Mars-járón

Bevett gyakorlat, hogy az űrjárműveken tartalék rendszereket is telepítenek, épp az olyan esetekre felkészülve, mint a mostani meghibásodás.

A NASA ma jelentette be, hogy beavatkoztak a Curiosity Mars-szonda működésébe, mivel szeptember 15. óta technikai problémákkal küszködnek: a szerkezet nem képes tárolni és a Földre küldeni sem a kutatási, sem a működési adatokat. A konkrét lépés az volt, hogy a működtetést a Side B-nek elnevezett vezérlő számítógépről átállították a másik, redundáns gépre, a Side A-ra (a NASA szakmai zsargonjában ezeket a számítógépeket „agynak” hívják).

A most üzembe helyezett számítógép egyébként volt már aktív, ugyanis ez vezérelte a Curiosity bolygóra szállását, a landolást, de öt éve problémák adódtak vele, a hibás működés miatt a Mars-járó akkumulátora is lemerült, ekkor kapcsoltak át a Side B-re, majd az A memóriájának egy részét lezárták, megoldva ezzel a problémát. Most a működtetés mellett abban is segít majd, hogy a mérnökök ki tudják deríteni, hogy milyen probléma van a Side B géppel.

A jelentés szerint a Mars-járó korlátozott mértékben eddig is küldött a rövid távú memóriájában tárolt működési adatokat – máskülönben pedig jó állapotban van, a Földről érkező utasításokat megkapja és fogadja. Ugyanakkor a hosszú távú memóriája nem működik, márpedig ez feltétlenül szükséges a mérnökök számára a diagnosztikához.

Steven Lee, a misszió projektmenedzser-helyettese közölte, hogy egyelőre jól állnak, de korai lenne még sikerről beszélni, jó ideig eltart a vizsgálat és a szükséges javítás. Elvileg a Side A is tudja biztosítani a küldetés folytatását, de ők inkább egy sikeres beavatkozásban reménykednek, hogy aztán visszaadják a Side B-nek az irányítást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények