Már a Linux dominálja a Microsoft Azure-t

A redmondiak által üzemeltetett virtuális gépek többségén nem Windows operációs rendszer fut.

A Microsoft felhőszolgáltatása, vagyis az Azure még az évtized elején vált elérhetővé, és azóta töretlenül fejlődik, így a vállalat egyik legfontosabb termékének tekinthető. A rendszer rugalmasan konfigurálható, és Windows mellett Linux-alapú számítási szolgáltatásokat is biztosít. Utóbbi lényeges elem volt már három éve is, hiszen akkor a virtuális gépek egynegyedén futott ez az operációs rendszer. A Linux azóta csak tör felfelé, és 2017-ben elérte a 40%-os határt.

Hirdetés

A ZDNet most arról számolt be, hogy Scott Guthrie, a Microsoft vállalati és cloud termékekért felelős alelnöke egy interjúban azt mondta, hogy a Linux már a legnépszerűbb operációs rendszer az Azure virtuális gépein, vagyis a redmondi óriáscég szolgáltatásán belül lehagyta a Windowst. Igaz a különbség kicsi, a gépek alig több mint fele Linux-alapú, de az előny ott van. Ráadásul Scott Guthrie szerint az utóbbi időszak tendenciája, hogy hónapról-hónapra nő a Linux Azure-on belüli részesedése.

A fentieknek köze lehet ahhoz, hogy a Microsoft egyre több szolgáltatást Linuxra épít, például az Azure SDN-t (Software Defined Network), illetve az SQL Servert is portolták erre az operációs rendszerre.

A változás egyébként a korábbi évek stratégiai döntésének hátterében nem meglepő. A Microsoft mostanság arra törekszik, hogy az ügyfelek valós igényeit szolgálják ki, így nem akarják már mindenáron becsalogatni őket a saját zárt rendszereikbe. Akinek persze ez kell, természetesen megtalálja a számításait, de a nem Microsoft szoftverek használatát is ugyanolyan értékesnek látja már a cég, így ezek mögé komoly szolgáltatásokat építettek, illetve építenek.

Azóta történt

Előzmények