Egyre több szabálytalanságot tárnak fel a webáruházaknál

Ám ennek nem az az oka, hogy ezek az üzletek elszabadultak volna, hanem azt, hogy egyre több és egyre kiterjedtebb az ellenőrzés.

A kereskedelmi tendenciákkal, azon belül az online kereskedelemmel foglalkozó blokkk.com friss elemzése azt vizsgálta meg, hogy miképp áll most a szabálytalankodó, törvénysértő webáruházak szankcionálása.

Mint ismert és a portál is emlékeztet rá, 2017 eleje óta kötelező nyilvánosságra hozni a fogyasztóvédelem honlapján, hogy mely webshopok vétettek súlyosan az előírásokkal szemben. Úgy tűnik, az ellenőrök nem lazsálnak, ugyanis a blokkk.com 2018 február 9-én 170 súlyosan vétő webáruházat talált a lajstromban, júliusban pedig már 300 felett járt a számuk. Most viszont pontosan 400-an vannak, így előreláthatóan szépen fog hízni a lista a jövőben, amin a vétkezők két évig vannak rajta.

Az elmúlt években a fogyasztóvédelem az ellenőrzött webáruházak 80-90%-ánál talált hibát, igaz, ezek döntő része tájékoztatási hiányosság volt. Végez persze próbavásárlásokat is a fogyasztóvédelem a webáruházaknál, de az ellenőrzések nagy része a vásárlók tájékoztatására előírt információk meglétére irányul. A súlyosnak számító hibákat külön rendelet határozza meg.

Hirdetés

Több módon ellenőriznek

A legtöbb hibázó webáruház a szállítással, elállással, jótállással kapcsolatos előírásokat szegi meg. De az elérhetőségek feltüntetése is nehézkes lehet sokak számára. És persze a hibázó többség nem egy, hanem több előírást is megszeg, ezért a hibaszám jóval nagyobb a fülön csípett webáruházak számánál.

A fogyasztóvédelem rászállt a „csodát ígérő” webáruházakra a közelmúltban, és most már külön lekérdezhető csokorba gyűjti ezeket, ha hibáznak. És 17 webáruházat meg is bírságoltak (a kkv-kat csak ismételt esetben lehet, de akkor 200 ezer forint a bírság alsó határa, a vétség súlyától függetlenül).

Az elmarasztalt webáruházak esetében hozott határozatok teljes szövege is nyilvános. Ebből kiderül az is, hogy a fogyasztóvédelem a webáruházak tájékoztatással kapcsolatos ellenőrzéseinek egy részét egy IT laborban végezte, de futnak a próbavásárlások is szép számmal, tehát a hibát kerülni szándékozó webáruháznak oda kell figyelnie.

De van itt más is: a web nagyágyúit máshol kell keresni

A súlyosan vétő webáruházakat külön listázza a fogyasztóvédelem a honlapján. De a fogyasztóvédelemnek van egy másik feladata is, nyilvánosságra hozni valamennyi féléven belül hozott jogerős határozatát, függetlenül, hogy a szolgáltató hagyományos bolt, vagy nem. Nos, itt is akad webáruház, akit elmarasztaltak. Sőt.

A súlyosan vétők között azért találni néhány nagyáruházat (például Rossmann, Praktiker, Decathlon, Tchibo, eMAG), de a legnagyobbakat a másik listában is meg lehet találni.

A legérdekesebb az eMAG esete. Más néven SC Dante International SA. A súlyosan vétő webáruházak között egyszer szerepel az eMAG név. Ha viszont a Dante névre keresünk, kétszer is előbukkan a román tulajdonos, egyszer a fashiondays, egyszer pedig az eMAG (megint).

De ha nem lusta a vásárló, akkor megnézheti a fogyasztóvédelem összes féléven belül hozott határozatait is. Itt viszont már a S.C. Dante International S.A. (székhely: Románia, Bukarest, Virtutii utca 148. szám. 6. kerület) hétszer szerepel.

A legnagyobb hazai webáruház, az Extreme Digital nyolcszor bukik ki a jogerős határozatok listájából, ha rákeresünk a nevére. A határozatok zöme – úgy tűnik – egyértelműen a cég webkereskedelmére irányul.

Nincs nyilvános adat arról, hogy a fogyasztóvédelem.kormany.hu weboldalt hányan látogatják a blokkk.com csapatán kívül, de feltehetően legalább a szakmabeliek igen. A keresésnél cégre és egyes, mér említett hibacsoportokra lehet keresni. Így ha a szorgos és tudatos vásárló kinéz egy webáruházat és hallott valaha az életben a fogyasztóvédelem weboldaláról, a legfontosabbat ki lehet keresni, a megcélzott webáruház nevét. Más kérdés, hogy ezek az elmarasztalt áruházak – a többség – nagyon gyorsan kijavítják a hibát, ezt pedig fel is tünteti a fogyasztóvédelem.

A teljes, további részleteket tartalmazó elemzés elolvasható a blokkk.com oldalán.

Azóta történt

Előzmények