Még egy hétig lehet jelentkezni a Nemzeti Kiberversenyre

A szimulációs környezetben a jelentkező fiataloknak komplex kiberbiztonsági incidens kezelésére kell minél jobb megoldást találniuk.

A szervezők közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy október 5-ig lehet jelentkezni 4 fős hallgatói csapatoknak az újragondolt Nemzeti Kiberversenyre, ahol egy szimuláció keretében egy súlyos kiberbiztonsági válsághelyzetet kell megoldaniuk.

A tájékoztató szerint a 2018-as versenyre – a szintén felsőfokú tanulmányokat folytató négy fős, független szervezőgárda – olyan komplex forgatókönyvet dolgozott ki, amelyben a kiberbiztonság technikai oldalával foglalkozó fiatalok épp úgy megtalálják a kihívást, mint a kiberbiztonság gazdasági, jogi, nemzetközi, vagy éppen humán dimenziója iránt érdeklődő hallgatók.

A szimuláció során a 4 fős csapatok egy gyorsreagálású szakértői csoport szerepébe lépnek, melynek keretében megoldást kell találniuk az érintett szektorok közötti együttműködésre, az incidens nemzetközi eszkalációjának elkerülésére, a média kezelésére és a pánikhangulat megelőzésére, valamint törvényszéki, illetve nyomozati tevékenységet is folytatniuk kell a bizonyítékok és az elkövetők megtalálása érdekében.

A verseny alapja egy úgynevezett Table Top Exercise (TTX), ahol elsőként az online fordulóban a forgatókönyvből kinyert információk nyomán a versenyzőknek meg kell állapítaniuk, hogy milyen incidenssel állnak szemben és megoldási javaslatokat, eljárásokat kell kidolgozniuk. A legjobb csapatok ezt követően újabb információkat kapnak arról, hogy a kialakult helyzetben milyen változások történtek. Ezeket az információkat, illetve a kidolgozott javaslatokat 2018. november 6-án már egy élő prezentáció keretében kell a csapatoknak előadniuk a szimuláció keretében a döntéshozókat megformáló, hazai szakemberekből felkért zsűri számára.

Tekintettel arra, hogy a kibertérből érkező kihívásokra való felkészülés, illetve az incidensek kezelése a való életben is szakterületeken átívelő, átfogó megközelítést igényel, a szervezők arra biztatják a jelentkezőket, hogy akár egy vagy több egyetemen különböző szakokon tanuló hallgatókból állítsák össze a csapatokat. Ezáltal szélesebb tudásbázissal rendelkezhetnek a feladatok megoldásához, illetve a felkészülés során tapasztalatot szerezhetnek a különböző szakterületekkel való együttműködésben. Minden csapat felkészülését egy fő mentor segítheti, akit érdemes a kiberbiztonság területén jártas, rutinnal rendelkező szakemberek közül kiválasztani.

A szervezők célja kettős: a rendezvény keretein belül egyfelől szeretnének a jövő kiberbiztonsági munkavállalói számára lehetőséget biztosítani, hogy megmutassák képességeiket és a legjobbak nemzetközi szinten is kipróbálhassák magukat. Másrészt a jövő kiberbiztonsági munkaadóit is érdekeltté kívánják tenni a versenyen való részvételben, akár támogatás révén, akár vállalti csapat kiállításával és mentor biztosításával annak érdekében, hogy a kiberbiztonsági szakembernek készülő, legtehetségesebb fiatalokkal már a tanulmányaik alatt kapcsolatba kerülhessenek.

Azóta történt

Előzmények