Az USA-ban indult útjára egy kiváló magyar fejlesztés

Washingtonban helyezték üzembe a világ első jeltolmács gépét, melyet a magyar SignAll dolgozott ki.

A bejelentés szerint a magyar startup, a SignAll fejlesztése az egyetlen olyan megoldás, mely valós időben képes a siket jelnyelv automatikus fordítására. A vállalkozás első terméke mostantól elérhető mindazon üzleti vállalkozások, közigazgatási intézmények és szervezetek számára, akik egyszerű hozzáférést szeretnének biztosítani siket vagy nagyothalló dolgozóik és ügyfeleik részére: „Egyre több vállalkozás és szervezet törekszik arra, hogy leküzdje a siket és halló emberek közötti akadályokat. A SignAll technológiája lehetővé teszi a siketek és hallók spontán kommunikációját” – nyilatkozta Robotka Zsolt, a SignAll vezetője.

Hirdetés

Az első cél az amerikai piac

A cég szimbolikus helyszínen, a siket közösség egyik legfontosabb intézményében, a washingtoni Gallaudet Egyetemen telepítette első rendszerét. A világ egyetlen kifejezetten siketek számára alapított egyetemének új látogatóközpontjában a siket ügyfélszolgálati munkatársak az információs pultba telepített rendszer segítségével folytathatnak párbeszédet a halló látogatókkal. „Ezzel azt is demonstráljuk, hogy a jövőben új karrierlehetőségek nyílhatnak meg a siketek előtt, hiszen akár egy információs pultban is hatékonyan alkalmazhatóak jeltolmács segítsége nélkül” – tette hozzá a cégvezető.

A rendszer a jelnyelvet teljes komplexitásában képes értelmezni és nyelvtanilag helyes, értelmes mondatokra fordítani. A szoftver telepített kamerák segítségével érzékeli a jeleket, és egy chat-jellegű felületen szöveggé alakítja azt, míg a halló beszédét egy beszédfelismerő funkció segítségével jeleníti meg.

Közös munka

Az egyetem korábban a rendszer kifejlesztésben is aktív szerepet vállalt.: „A Gallaudet Egyetem szakértői támogatást és információkat nyújtott az amerikai jelnyelv, a természetes nyelvfeldolgozás és a fordítás területén, a diákok segítségével bővült a nyelvi szótár és tesztelték a szoftvert is” – mondta el dr. Patrick Boudreault, a Gallaudet Fordítási és Tolmácsolási Tanszék egyetemi docense.

SignAll
[+]

A jelnyelvi fejlesztés megoldásának összetettségét az adja, hogy a jelnyelv nem csupán különálló jelek sorozata, hanem olyan további szempontok is hozzájárulnak a jelentés közvetítéséhez, mint az arckifejezés, testtartás vagy a tér használata – a SignAll rendszere pedig képes ezeket is figyelembe venni. A világ országaiban eltérő jelnyelveket használnak, a cég első terméke az amerikai jelnyelv és angol beszélt nyelv közötti fordítást támogatja ezért jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el. Ugyanakkor a cég a jövőben további jelnyelvek feldolgozásával más országokban, így Magyarországon is elérhetővé kívánja majd tenni megoldását.

Azóta történt

Előzmények