Kihirdették az „Év információbiztonsági dolgozata” cím nyerteseit

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület kihirdette az „Év információbiztonsági szak- és diploma-dolgozata” pályázat nyertesét.

Az idén már 16. alkalommal kiírt pályázattal az egyesület célja, hogy támogassa azokat a főiskolai és egyetemi hallgatókat, akik szakdolgozatukat az információbiztonság témakörében írják. Idén összesen öt dolgozat érkezett be a bíráló bizottsághoz, két felsőoktatási intézményből.

2018-ban Podholiczki Evelin, az NKE Államtudományi és Közigazgatási Kar Elektronikus Közszolgálati Intézet hallgatója – szakdolgozat (BSc) kategóriában, míg Legárd Ildikó, az NKE Államtudományi és Közigazgatási Kar Elektronikus Közszolgálati Intézethallgatója – diplomadolgozat (MSc) kategóriában nyerte el a megtisztelő címet.

A szakdolgozat kategóriában nyertes Podholiczki Evelin „Az információbiztonság felelős szerepe egy közigazgatási szervnél. Biztonságban vannak egészségügyi adataink? című szakdolgozatával jelentkezett: „A dolgozat az egészségügyi rendszerek kiberfenyegetéseit vizsgálja, széles körű nemzetközi kitekintést alkalmazva a témában.

Kifejti a NATO, Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok kiberbiztonsági törekvéseit, továbbá kitér az információbiztonságra és egészségügyi információk védelmére. Magyarország vonatkozásában bemutatja az információs rendszerek védelmi intézkedéseit, az információbiztonsági felelős szerepét és a hazai kibervédelem intézményrendszerét.

A dolgozat kiemelten vizsgálja az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működését, jogszabályi hátterét és kiberbiztonsági kihívásait.”

A diplomadolgozat kategóriában nyertes Legárd Ildikó az NKE Államtudományi és Közigazgatási Kar Elektronikus Közszolgálati Intézet hallgatója a „Az elektronikus információbiztonság-tudatosság és tudatosítás jelenlegi helyzete, lehetőségei és kihívásai a közszolgálatban” című diploma dolgozatában azt vizsgálja, hogy: „Az Európai Unió és Magyarország is egyre nagyobb kiberbiztonsági kihívásokkal kényszerül szembenézni, így óriási jelentőséggel bír, hogy a közigazgatásban dolgozók önmaguk is megfelelően felkészültek legyenek az elektronikus információbiztonság területén, azaz megvalósuljon a biztonságtudatosság.

A kutatás feltérképezi a magyar közigazgatásban dolgozó átlagos felhasználók elektronikus információbiztonság-tudatosságát, a szervezeteknek a biztonságtudatos szervezeti kultúra kialakítása érdekében végzett tudatosító tevékenységét.”

A Hétpecsét Egyesület szeptemberi fórumán a nyertesek kihirdetése után Legárd Ildikó bemutatta dolgozatát, majd válaszolt a szakmai közönség kérdéseire. Az erkölcsi elismeréssel járó díjat az Egyesület elnöke, Gasparetz András adta át szeptember 19-én, az egyesület, LXXXII. „Információvédelem menedzselése” c. szakmai fórumán. A nyertesek idén is átvehették a Herendi Porcelánmanufaktúra „bölcs bagoly” porcelánfiguráját dr. Ködmön Istvántól, aki az Egyesület alelnöke és a Herenden termelési igazgató.

Az Egyesület tagjain keresztül lehetőség van különdíjak odaítélésére is. Idén Vékás Sándor Legárd Ildikónak adta át a KÖZINFORMATIKA Nonprofit Kft. által felajánlott díjat.

„Dicsérő” oklevelet kaptak azok a pályázók, akik ugyan most nem nyertek, de szak-, vagy diplomadolgozatuk igen magas színvonalúaknak bizonyultak és a szakmai zsűri érdemesnek találta készítőiket.

A nyertes pályaművek nem jöhettek volna létre elkötelezett konzulensek nélkül, így a Fórumon oklevelet adtak át dr. Krasznay Csaba és dr. Michelberger Pál részére, elismerve ezzel szakmai hozzájárulásukat.

Azóta történt

Előzmények