Robotpincér dolgozik egy győri étteremben

Az egyelőre inkább reklámnak számító Emy nevű robotot borzasztó egyszerű feladatra használják: főznie sem kell, de még a fizetést sem bízzák rá.

A világ sok részén már nem újdonság, Magyarországon viszont párját ritkítja az, amit egy győri étteremben tapasztalhatnak a betérők: egy robot szolgálja fel az ételt. Minderről a Kisalföld készített képes beszámolót a múlt hónap végén.

Hirdetés

A mintegy hárommillió forintba kerül robot angolul beszél, irányítása a pultból történik, érzékelői segítségével kikerüli az akadályokat, a vendég érintésére tér vissza a bázisra. A gyártó már régi szereplő a piacon, 2004 óta fejlesztenek éttermi robotokat.

Sok éve lehet tapasztalni, hogy egyre több helyen lépnek be a gyakran humanoidra formázott robotok a szolgáltatásokba a rutin feladatok ellátására. A legtöbb ilyen esetben végtelenül egyszerű, így jól gépiesíthető munkákat kell ellátniuk – akárcsak a gyárakban, ahol már évtizedek óta alkalmazzák őket, ám a hétköznapi életben való megjelenésük még mindig szinte szenzációnak számít. Még akkor is, ha csak csomagokat vagy ételt szállítanak.

Ahogy a Kisalföld cikke utal is rá, egy ilyen robot nem tudja helyettesíteni az emberi szakembert, de pl. ha gyorsétteremről van szó, ahol kevés az interakció, roppant hatékony lehet az alkalmazása, ahogy finomodik a technológia.

Ami komoly érv lehet a robotpincérek mellett: olcsók és enyhíthetik az utóbbi években felerősödő munkaerőhiányt. Egy embernek – legyen az szakképzett vagy idénymunkás diák – többet kell fizetni, mint egy ilyen gépet üzemeltetni, ráadásul a gép nem fog felmondani.

Azóta történt

Előzmények