A robotizáció az irodában is előretör

Hatékonyságnövelést eredményez, ugyanakkor állások megszűnését is hozza magával, és az még homályos, később születnek-e új munkahelyek.

Rendkívül gyorsan terjed az úgynevezett robotizált folyamatautomatizálás (Robotic Process Automation – RPA), amikor szoftverrobotok végeznek el egyszerű, ismétlődő adatfeldolgozásokat: az IFUA Horváth & Partners német nyelvterületen végzett felmérése megállapította, a cégek háromnegyede már használ ilyen robotokat. Ennek fő oka, hogy az RPA beváltja a hozzá fűzött reményeket. Felhasználóinak 93 százaléka állította, hogy elérte, sőt, esetenként meghaladta a várt hatékonyságnövelést.

Fázisok

Hirdetés

A felmérés készítői szakértői négy szintet különböztetnek meg az intelligens folyamatautomatizáláshoz vezető úton. Ebben a modellben az említett RPA jelenti az első – belépési – szintet.

Ezt követi a kognitív automatizálás (Cognitive Automation). Utóbbi alatt olyan gépi tanulásra alkalmas szoftvert értünk, amely kisebb, nem strukturált adattömegben képes mintákat felismerni és ennek alapján egy önmagát folyamatosan javító algoritmust kidolgozni.

A harmadik szint a digitális asszisztenseké, amelyek emberekkel kommunikálnak. Szöveg- vagy beszédfeldolgozást végeznek, és arra tanítják őket, hogy felismerjék az emberek szándékát.

A legmagasabb szinten az autonóm ügynökök (Autonomous Agent) találhatók. Ezek komplex szoftverrendszerek, amelyek bármilyen, korlátlan mennyiségű adatot képesek feldolgozni, s ítélőképességük jobb, mint az emberé. Ilyenek például az önvezető autók. Valójában csak ezeket lehet mesterséges intelligenciának (MI) nevezni.

Kérdések

A robotizálás második és harmadik szintjével minden harmadik vállalat foglalkozik, de egyelőre csak terveik vagy pilot projektjeik vannak. Az elkövetkező egy-két évben várható ezek gyakorlati alkalmazása.

A szakértők 12 különböző ágazatban 180 vállalati döntéshozót kérdeztek meg Németországban, Ausztriában és Svájcban. A felmérésben résztvevő döntéshozók 55 százaléka szerint az automatizálásban a legnagyobb kihívást a munkatársak ellenállásának leküzdése jelenti. Ennek ellenére a többség kitart amellett, hogy az automatizálás folyamatát egészen a harmadik szintig végigvigye.

A német nyelvterületen végzett felmérés résztvevői szerint az elkövetkező öt évben a teljes munkaidős állások több mint tíz százaléka szűnik meg az automatizáció és a robotizáció terjedése miatt. További öt év múlva az állások csaknem egyötöde (18 százaléka) válik feleslegessé – vélik a vállalati döntéshozók.

Az IFUA Horváth & Partners szakértői úgy látják, hogy az elkövetkező években a robotok a betöltetlen állásokat fogják pótolni. Azt követően azonban felmerül a kérdés, hogy valóban létrejönnek-e új állások a robotizáció miatt, ahogy ma ezt sok szakértő jósolja. Ha pedig létrejönnek új állások, akkor ezeket vajon képesek lesznek-e betölteni olyan dolgozók, akiknek nincs felsőfokú végzettségük vagy informatikai szaktudásuk.

Előzmények