Donald Trump újra nekiment a tech vállalatoknak

Az elnök úgy véli, hogy ezek az internetes cégek szűrik és manipulálják a híreket, és lehetséges ellenlépésről beszélt.

Hirdetés

Az amerikai elnök megválasztása óta gyakorlatilag folyamatosan konfrontálódik az USA egyik legsikeresebb szektorának, az internetes nagyvállalatoknak vezetőivel, és kis szélcsend után a napokban megújította támadássorozatát, amikor azt vetette fel, hogy a technológiai vállalatok, köztük a Twitter, a Facebook és a Google-t magába foglaló Alphabet „megpróbálnak véleményeket elhallgattatni”. Ehhez hozzátette a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón – anélkül, hogy bizonyítékokat hozott volna fel –, hogy e cégek működése „esetleg törvénytelen is lehet”.

A háttérben – az elnök személyes ellenszenvét is beleszámítva – azt sejtik az elemzők, hogy politikai szándékok mozgatják, ugyanis Trump vádjainak magja, hogy meggyőződése szerint a fent említett vállalatok úgy manipulálják a közvéleményt, hogy ő és pártja háttérbe szoruljanak. A konkrét – a Twitteren közzétett(!) – vád szerint a Google folyamatosan propagálta saját oldalán Barack Obama beiktatási beszédét, ám mindezt nem tették meg az ő első kongresszusi beszédével.

A Google szóvivője erre úgy reagált, hogy cége ilyen ügyekben teljesen pártatlan, az elnök pedig kever két dolgot: míg a frissen megválasztott elnök első, beiktatási beszéde (az első State of the Union Adress) a nemzet ügye, ezt minden esetben közvetítik – így történt ez Trump esetében is január 30-án –, addig a többi kongresszusi State of Union beszéd (melynek megtartását évente előírja az alkotmány) már más státuszú, itt nem érzik szükségét a propagálásnak.

Trump ezzel messze nem ért egyet, nyíltan kifejtette, hogy a Google, a Facebook és a Twitter „méltánytalanul kezeli” a konzervatívokat és a republikánusokat, és felvetette, hogy valamiféle törvényességi vizsgálat is elképzelhető e cégek ellen.

Azóta történt

Előzmények