Tokióban már dolgoznak az önjáró taxik

Egyelőre önkéntes utasokkal, biztonsági sofőrrel, de már pénzért folynak a nyilvános tesztek.

Mint már többször is beszámoltunk róla, a japánok szilárd célja, hogy a 2020-as nyári olimpiai játékokon megmutathassák a világnak, hogy nekik már van egy autonóm járművekből álló személyszállító szolgáltatásuk, egy önjáró taxiflottájuk.

Hirdetés

Eddig elég jól állnak a fejlesztésekkel, és tegnap újabb mérföldkőhöz érkeztek el: a ZMP technológiai vállalat és a Hinomaru Kotsu taxicég által közösen fejlesztett, a Toyota Estima Hybridre épülő RoboCar MiniVan megtette első nyilvános tesztútját, amikor három önkéntes utast szállított el egy öt és fél kilométeres útvonalon (megfelelő díjazás ellenében).

A teszteket a következő hetekben tovább folytatják mintegy 1500 ember részvételével. Ebben a fázisban biztonsági okokból még van sofőr is a kormánykerék mögött, hogy szükség esetén beavatkozzon. Az önkéntes utasok egy okostelefonos alkalmazás segítségével nyitják az ajtókat, fizetik ki a viteldíjat – ez tegnap 1500 jen, kb. 3600 forint volt.

RoboCar MiniVan
[+]

A két vállalat azt tervezi, hogy a folyamatosan bővülő tesztek során „begyakorolnak” több olyan útvonalat is, melyek a Haneda repülőteret és a város egyéb forgalmas közlekedési csomópontjait kötik össze.

Azóta történt

Előzmények