Jönnek a HDR10+ tévék

A 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung közös vállalkozása, a HDR10+ Technologies bejelentette be a HDR10+ licencprogram keretében az első tanúsítvánnyal rendelkező termékeket és vállalatokat.

A hivatalos közleményből kiderült, hogy a Panasonic és a Samsung bemutatta azt a firmware-t is, amely lehetővé teszi, hogy a kiválasztott 2018-as televíziómodellek támogassák a HDR10+ technológiát, hogy így azt a felhasználók is élvezhessék. A HDR10+ előrelépést jelent az eddigi High Dynamic Range (HDR) és HDR10 televíziós formátumokhoz képest. A HDR10+ a HDR10 továbbfejlesztett változataként dinamikus metaadatokat rendel valamennyi képkockához, és ez az optimalizált HDR-adat lehetővé teszi, hogy a piacvezető vállalatok csúcskategóriás chipkészletei élethű képeket alkossanak a legkülönfélébb képernyőkön.

A HDR10+ licencprogram és az ahhoz társuló logó gondoskodik róla, hogy a HDR10+ szabványnak megfelelő termékek kimagasló képminőséget nyújtsanak és a filmkészítők eredeti elképzeléseit jelenítsék meg az alábbiak biztosításával:

  • a képernyő teljesítményét igazoló tanúsítvány minősíti a képernyőmóddal, csúcs fényességi szinttel, csúcs fényességi stabilitással, átviteli funkcióval, fehérpont követési teljesítménnyel és színskála lefedettséggel kapcsolatos követelményeket
  • a metaadat-feldolgozási tanúsítvány minősíti a metaadat interfészek közötti átvitelét és pontosságát. A képernyőkezelési teljesítmény tanúsítványa minősíti a HDR10+ metaadatok alapján végzett tónustérképezést, például az árnyékmegőrzésnél
  • az Ultra HD Blu-ray lejátszó tanúsítvány minősíti a HDR10+ metaadatok HDMI-kapcsolaton történő átvitelének feldolgozását és pontosságát.

A technológiát alkalmazó vállalat kategóriájától függően a tanúsítványt öntanúsító folyamaton vagy hivatalos bevizsgáló központon (Authorized Testing Center [ATC]) keresztül lehet megszerezni. A HDR10+-hoz az első két jóváhagyott hivatalos bevizsgáló központ az Allion és a TTA.

A HDR10+ Technologies aktívan együttműködik a médiaipar vállalataival. Jelenleg már több mint 80 vállalat jelentkezett a licencprogramra, vagy már teljesítette is azt. A licencprogram egyszerűen, egy névleges regisztrációs díj fejében, jogdíjmentesen elérhető a tartalomgyártó vállalatok, az ultra nagy felbontású TV készülékek, Blu-ray lejátszók, illetve írók és set-top boxok gyártói, valamint a chipkészletgyártók számára.

Azóta történt

Előzmények