Az EMMI támogatja a „RoboTeam” csapatot

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 millió forinttal támogatja a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium „RoboTeam” nevű csapatát.

Az IT café tavaly több cikkben írt arról, hogy magyar diákok óriási eredményt értek el egy nemzetközi versenyen, és arról is írtunk, hogy milyen nehéz volt mindehhez megteremteni az anyagi hátteret.

Hirdetés

Tavaly arról volt szó, hogy elvileg lehetőség volt az állami támogatásra, ám adminisztrációs akadályok miatt nem volt erre megoldás. De idén is gondok voltak, a világbajnok csapat újra anyagi gondokkal küszködik, így újra gyűjtést szerveztek arra, hogy egyáltalán eljussanak a versenyre címvédőként.

Korábban egy miniszter jelezte, hogy személyes keretéből támogatja a csapatot, és tegnap az EMMI is közleményt adott ki, melyet szó szerint idézünk:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a Kormány célkitűzéseivel összhangban – kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a köznevelésben tanuló diákok versenyképes tudásra tegyenek szert. Ennek egyik fontos területe a számítógépes ismeretek elsajátítása, a programozás és a kódolás megismertetése, valamint a digitális kompetencia fejlesztése. Az erre irányuló programokat és kezdeményezéseket támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A programok közül kiemelkedik a FIRST LEGO League (FLL), amely a gyerekeket játékos formájában, élményszerűen vezeti be a tudomány és technika világába. A FLL alapja egy szórakoztató robotverseny, amely során a gyerekeknek egy robot segítségével kell bonyolult feladatokat megoldaniuk. A feladványok teljesítéséhez a csapatoknak egy előre megadott témában kutatást kell végezniük, egy automatizált robotot kell megtervezniük, valamint programozniuk és tesztelniük.

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium „RoboTeam” nevű csapata első helyen végzett a 2017. július 17–18-án Washingtonban megrendezett „FIRST Global Challenge 2017” versenyen. A tavalyi sikeres szereplés után a csapat lehetőséget kapott, hogy idén címvédőként képviselje Magyarországot a 2018. augusztus 16–18. között Mexikóvárosban megrendezésre kerülő „FIRST Global Challenge 2018” versenyen. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a National Instruments a Jövő Műszerezésért Alapítvánnyal együttműködve – a jövőben is elkötelezett az FLL versenyek támogatása iránt, ezért a csapat nevezéséhez és a robot alkatrészeinek beszerzéséhez 1 000 000 forint támogatással járul hozzá.

Azóta történt

Előzmények