Az uniós biztos szerint az USA szabotálja az adatvédelmi egyezményt

Az igazságügyi biztos nyugalomra inti az európai képviselőket, ugyanakkor ultimátumot adott az Egyesült Államoknak.

Az Európai Unió igazságügyi biztosa július 26-i levelében figyelmeztette az Egyesült Államok kereskedelmi miniszterét, hogy három hónapjuk maradt arra, hogy eleget tegyenek az USA és az EU között létrejött, az adatcserét szabályozó egyezmény, a Privacy Shield előírásainak – írta meg ma a Financial Times, mely lap munkatársai hozzájutottak a levélhez. Ha ezt elmulasztják – írja Věra Jourová Wilbur Rossnak –, „veszélybe kerülhet” a szerződés.

Hirdetés

Ahogy annak idején az IT café is rendszeresen beszámolt róla, a korábbi adatvédelmi egyezményt az Európai Bíróság megsemmisítette, mivel az nem védte megfelelően az európai polgárok érdekeit. Ám ilyen megállapodás nélkül gyakorlatilag nem lehetséges transzatlanti kereskedelmet folytatni, vállalkozásokat üzemeltetni, ezért viszonylag gyorsan elfogadtak egy újabb szerződést, a Privacy Shieldet – melyet már kidolgozása idején is számtalan súlyos kritika ért. A legfontosabb kifogások arra vonatkoztak, hogy ez a szerződés is az USA erőfölényét erősíti meg, mivel ez sem kötelezettségi alapon, hanem bizalmi elven szabályozza az adatcserét – vagyis az amerikai nagyvállalatok jóindulatán múlik, hogy betartják-e az előírásokat.

Az európaiak számára az egyik legfontosabb újdonság az volt, hogy az Egyesült Államok kormányzata vállalta, hogy létrehoz egy hatóságot, egy ombudsmani hivatalt, ahová sérelmeikkel fordulhatnak az EU polgárai. Ám az ombudsman kijelölését az általános adatvédelmi rendeletet, a GDPR-t hevesen ellenző Trump-adminisztráció a mai napig elmulasztotta.

Wilbur Ross októberben utazik Brüsszelbe, a biztos ezért ezt a időpontot jelölte meg végső határidőnek. Az Európai Parlamentben (EP) egyébként egyre többen elégedetlenek az USA magatartásával, különösen a Cambridge Analytica botránya óta, amikor is (valószínűleg) közel hárommillió európai adatait használták fel jogtalanul.

Az is felmerült már az EP-ben, hogy ha az Egyesült Államok kormánya heteken belül nem tesz szigorú lépéseket annak érdekében, hogy az amerikai cégek tartsák be a Privacy Shieldet, illetve nem szankcionálja az azt megsértőket, az egyezményt szeptember elsején függesszék fel. Az igazságügyi biztos viszont nem támogatja az ilyen kapkodást, meggondoltabb cselekvést és a tárgyalást szorgalmazza, és bízik abban, hogy Wilbur Ross belátó lesz.

Azóta történt

Előzmények

  • Nem bízunk az amerikaiakban

    Az adatvédelmi keretrendszert már megszületése idején is kemény kritikák érték, és az aggodalmak beigazolódni látszanak.