Ingyenes szoftverek látássérült embereknek

Az egy évig tartó program kormányzati támogatással valósul meg az érdekképviselet közreműködésével.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány bejelentette, hogy a Belügyminisztérium és az alapítvány együttműködése folytán országlicencet szereztek több, a látássérültek életét megkönnyítő szoftverre, melyek egy éven át ingyenesen érhetőek el.

A licenc keretében 2018. július 24-től 2019. június végéig minden Magyarországon élő vak, gyengénlátó és olvasásban akadályozott magánszemély, valamint az őket foglalkoztató cégek/szervezetek és a látássérült és olvasási nehézséggel élő diákokat tanító intézmények ingyenesen juthatnak hozzá az alábbiakban felsorolt szoftverek licenceihez:

  • JAWS for Windows 2018 képernyőolvasó program, 32 és 64 bites változatban
  • MAGic 13.1 képernyőnagyító program, 32 és 64 bites változatban, magyar nyelvű felolvasó szoftverrel
  • ZoomText 2018 képernyőnagyító/ olvasó program, 32 bites változatban

A letöltött szoftverek ingyenesen és teljes körűen használhatóak az első aktiválástól kezdve egy éven át.

A képernyőolvasó és nagyító szoftverek licenceit a http://akadalymentes.magyarorszag.hu weboldalon található űrlap kitöltésével, a Magyarország területén élő érintett magánszemélyek és az őket oktató vagy foglalkoztató jogi személyek tudják igényelni.

Az országlicenc beszerzése a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által, a „KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025 - Közigazgatási szakrendszerek egységes eléréséhez és interoperabilitásához központi alkalmazás szintű szolgáltatások biztosítása” projekt keretében valósult meg, 38,5 millió forint értékben.

A szoftverek az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapjáról tölthetőek le, aktiválásukhoz az igényléskor e-mailben kapott hitelesítő kódot kell használni.

Azóta történt

Előzmények