A Google jövőre újabb helyre viszi el a ballonos internetet

Egyből nagyot ugranak: a napelemeket felhasználó Loon 4G kapcsolatot biztosít a vidéken élő kenyaiaknak.

A Google anyavállalata, az Alphabet ma jelentette be, hogy megállapodtak a Telkom Kenya szolgáltatóval, hogy a ritkán lakott, vidéki, illetve elővárosi területeken 2019-től a cég ballonos megoldásával fognak nagy sebességű internetkapcsolatot biztosítani a 4G adatátviteli technológia segítségével.

Hirdetés

Több más nagyvállalathoz hasonlóan a Google is már jó ideje foglalkozik azzal, hogy az alacsony népsűrűségű területek számára, ahol nem éri meg vezetékes vagy akár hagyományos mobilos hálózatot létrehozni, valamilyen technológiával megadják a lehetőséget az ott élők számára, hogy gyors és megfizethető árú internethez jussanak. Az évtized elején három projektet is elindítottak, egy műholdalapút, egy drónokat felhasználót, és a Project Loon nevű kezdeményezést, mely ballonokat használ a kapcsolat biztosításához.

Ez utóbbi egy időre lelassult, majd tavaly jelentették be, hogy jelentős mértékben átalakították az alapokat a 2013-as elképzeléshez képest, koncepciót váltottak, új fejlesztéseket vezettek be. A projekt aztán nemrég ki is került az inkubátorból, melyet a merész megoldásokat fejlesztő Google (Alphabet) X fejlesztői laboratórium jelentett, és az Alphabet önálló leányvállalatává vált. A világ több részén is folytattak, folytatnak sikeres pilotokat, tesztüzemeket, de az igazán nagy sikert (a médiában is) tavaly év végén érték el, amikor a még fejlesztés alatt álló, próbaüzemben futó technológiát állami engedéllyel bevetették egy sürgősségi hálózat létrehozására a katasztrófák sújtotta Puerto Ricóban, ahol több mint 250 ezer ember számára biztosítottak kapcsolatot.

Kenyában azt remélik, hogy a meglévő hálózatok kiegészítésével a Loon biztosíthatja az ország teljes lefedettségét. Érdekesség, hogy a Telkom Kenya nem a legnagyobb helyi szolgáltató, csak a harmadik a Safaricom és a Bharti Airtel kenyai leányvállalata mögött. A vállalatok a megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A kb. 45 milliós Kenyában a nagyobb városok és a sűrűn lakott területek lefedettsége megfelelő, sőt kiválónak mondható az országos átlag is, de vidéken még bőségesen vannak fehér területek, ezeket kívánják a Loon segítségével lefedni.

Előzmények