Rekordbüntetést kapott a Google

Ebben is csúcsot döntöttek. A közlemény kiadása után frissítjük hírünket.

A fontosabb lapok már tegnap összefoglalták a belső forrásokból származó információkat, és ezek mind arra mutattak, hogy az Európai Unió hatóságai az androidos alkalmazások miatt indított versenyügyi eljárás során óriási büntetést fognak kiszabni az amerikai vállalatra.

Hirdetés

Nemrég a Bloomberg hírügynökség írta meg, hogy információik szerint végül a büntetés összege 4,3 milliárd euró (mintegy 1350 milliárd forint) lett. Ez a maximumnak kb. fele - az uniós szabályok szerint egy ilyen ügyben a kiszabható büntetés felső határa a vállalat előző évi globális árbevételének 10 százaléka lehet.. 2017-ben a globális árbevétel majdnem 111 milliárd dollár volt.

A határozatot valamikor ma fogják hivatalosan kihirdetni, az ügy súlya miatt feltehetően élő sajtótájékoztató keretében. (Időközben kiderült, hogy Margrethe Vestager versenyügyi biztos magyar idő szerint délután egykor fogja megtartani a sajtótájékoztatót, melyet itt lehet élőben követni.)

Hosszú történet

A Google ellen folyó trösztellenes eljárásokról rendszeresen beszámol az IT café is, így az androidos ügyről is. Ennek lényege, hogy az EU versenyügyi biztosa szerint különösen aggodalmas az a gyakorlat, ahogy a Google a kétoldalú szerződésekben rákényszeríti a gyártókra és a szolgáltatókra a vállalat termékeinek telepítését (pl. csak akkor férhetnek hozzá a Play webáruházhoz, ha előtelepítik a keresőt és a Chrome böngészőt). Ez viszont tiltott árukapcsolás, az egyik termék monopol- vagy piacvezető pozícióját használják ki egy másik termék népszerűsítésére, mely komoly hátrányba hozza a versenytársakat, akiknek nincs ilyen lehetőségük.

Frissítés: a sajtótájékoztatón a versenyügyi biztos pontosította a büntetés összegét (4,34 milliárd euró), emellett elmondta, hogy a Google 90 napot kapott a kifogásolt gyakorlat megszüntetésére. Amennyiben ezt nem tartják be, naponta az anyavállalat, az Alphabet Inc. globális napi árbevételének öt százalékát kitevő további büntetésre számíthatnak.

Frissítés2: a Google szóvivője, Al Verney gyors nyilatkozata: "Az Android kibővítette a felhasználók lehetőségeit, nemhogy szűkítette volna. Az életteli ökoszisztéma, a gyorsan reagáló innováció és az alacsonyabb árak az egészséges verseny jellemzői. Meg fogjuk fellebbezni a döntést."

Frissítés3: az Európai Bizottság közzétette határozatának szövegét az indoklással együtt

Azóta történt

Előzmények