Skóciában lesz az Egyesült Királyság első űrkikötője

A britek célja, hogy a műholdfejlesztésben és -gyártásban vezető szerepet töltsenek be.

Egy nagyszabású fejlesztési projekt megindulását jelentette be hétfőn Greg Clark brit gazdasági miniszter: az első, függőleges indításra képes űrreptér helyszíne Skócia, mégpedig egy néptelen vidék, a sutherlandi A’Mhoine-félsziget.

Hirdetés

A brit űrügynökség (UK Space Agency) a kivitelezéssel a gazdasági fejlesztéssel foglalkozó skót kormányügynökséget, a Highlands and Islands Enterprise-t (HIE) bízta meg, a fejlesztésre egyelőre 2,5 millió fontot, mintegy 910 millió forintot biztosítottak. A HIE szorosan együtt fog működni a projekt során egy konzorciummal, melynek tagja az amerikai Lockheed Martin is. Terveik szerint a 2020-as elején indulnának meg az első felbocsátások, műholdak.

A miniszter elmondta, hogy az Egyesült Királyság kiváló adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy a világ műholdiparának meghatározó szereplője legyen, ezt egy nagyobb program keretében jelentős összegekkel támogatják: jelenleg 50 millió font áll rendelkezésükre, ebből 33,5 millió felhasználásáról már döntöttek – a legnagyobb részt a Lockheed Martin kapja, 23,5 millió fontot, hogy az Electron rakéta indítását tegyék át Új-Zélandról Skóciába. Pontosabban: brit kutatók segítségével hozzák létre a rakéta egy új verzióját, melyhez az alkatrészeket is helyben gyártanák. Egy kisebb, brit cég az Orbex is részt vesz az itteni fejlesztésekben, saját rakétájukkal.

A nagy programban más célok is vannak, például vízszintes indítású űrrepülőterek és ehhez kapcsolódó fejlesztések megvalósítása.

Azóta történt

Előzmények