Kubában elindult a mobilinternet

A nyitás látványos és üdvözlendő is, ám a fejlődés gyorsaságát a pénzhiány lassítja.

A kubai kormány egyelőre szűk körben engedélyezte a mobilinternetes szolgáltatás bevezetését, de év végéig ezt jelentősen ki akarják bővíteni – írta meg friss tudósításában a Reuters.

Hirdetés

Az április közepe óta az elnöki székben ülő Miguel Diaz-Canel ugyan hangoztatja a forradalom eredményeinek megvédését, ugyanakkor azonban modernizációs kampányokat is indított, és ezek egyikének első lépése volt, hogy az állami sajtótermékek munkatársai kaptak mobilinternetes hozzáférést.

Szakértők felhívják arra a figyelmet, hogy radikális változásnak vagyunk szemtanúi, ugyanis a szélesebb körű internetezés törvényszerűen gyengíteni fogja a kormány és a párt ellenőrző hatalmát.

A szolgáltatást az állami, monopolhelyzetben lévő szolgáltató az ETECSA biztosítja, akik egyes kivételezett ügyfeleknek (nagyvállalatok, nagykövetségek stb.) már adtak mobilnetes hozzáférést – igaz, nem nagyon reklámozták ezeket a szerződéseket.

Az ETECSA-nak körülbelül ötmillió mobiltelefon-előfizetője van, nagyjából a felnőtt lakosság fele, és elvileg 2018 végéig mindenki megkapja a lehetőséget a mobilinternetes előfizetésre is. Láthatóan nem használják ki, hogy lemaradásukat úgy hozzák be, hogy egyből a 4G technológiát vezetik be, mivel a 3G használata mellett döntöttek.

A nagy hangon bejelentett fejlesztéseket azonban egy dolog gátolja igazán: a felhasználói árak. Az árszabás még nem ismert, de a korábbi kedvezményezettek havi négy gigabájtos adatforgalomért havonta 45 US dollárt (kb. 12 ezer forintot) fizetnek.

Előzmények