Hamarosan munkába áll a Kepler űrtávcső utódja

Az új távcső sokkal nagyobb kapacitású lesz, mint elődje, előkészítő munkát végez egy még nagyobb eszköz számára.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerdán jelentette be, hogy az április 18-án egy Falcon rakétával felbocsátott Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) műhold-űrtávcső tesztelése és műszereinek beállítása igen jól halad, és az eszköz várhatóan július végén megkezdheti munkáját, melynek legfontosabb része újabb exobolygók keresése. A NASA szerint a TESS és négy kamerája kiváló állapotban van.

Hirdetés

A kétéves működésre tervezett TESS a 2009-ben pályára állított Kepler űrtávcső szerepét veszi át, mivel ez az eszköz már „az utolsókat rúgja” – igaz, bőven megszolgálta a befektetést, mivel eredetileg csak négyéves élettartamra számítottak a kutatók, ám ezt alaposan túlteljesítette.

A Kepler egyelőre nem végez vizsgálatokat, július 7-én ugyanis alvó állapotba kapcsolták át, mivel minimális szintre csökkent az üzemanyaga. A hibernálás alatt a NASA kutatói még előkészítik letöltésre a távcső által tárolt adatokat, majd a tervek szerint augusztus 6-án „felébresztik”, ezek után pedig addig folytatja misszióját, míg ki nem fogy teljesen az üzemanyagból – ez valószínűleg pár hónap alatt történik meg, ezen idő alatt optimalizálják majd a TESS működését.

A TESS négyszázszor nagyobb területet tud átkutatni exobolygók után, mint a Kepler. A távcső 26 szektorra osztja majd a számára elérhető területet, és ezeket egyenként 27 napig monitorozza.

A TESS voltaképpen átmeneti eszköznek, egyfajta felderítőnek tekinthető, ugyanis az általa begyűjtött, majd szelektált adatok alapján majd a James Webb űrtávcső fogja megvizsgálni alaposabban a jelzett objektumokat – ha egyszer majd pályára áll, ugyanis az elég botrányos történetű James Webb csak 2021-ben kezdi meg munkáját (hacsak addig nem halasztják el újra az indítást).

Azóta történt

  • Agyműtét a Mars-járón

    Bevett gyakorlat, hogy az űrjárműveken tartalék rendszereket is telepítenek, épp az olyan esetekre felkészülve, mint a mostani meghibásodás.

  • 1958. október 1.

    Az Egyesült Államokban már korábban is működő szervezetet, a NACA-t (National Advisory Committee for Aeronautics - Nemzeti Repülésügyi Tanácsadó Testület) a hidegháborús nyomásra, főképp az első szovjet műhold felbocsátására reagálva átalakítják, és létrejön a NASA (National Aeronautics and Space Administration), az amerikai űrkutatási hivatal.

Előzmények