A Nokia és a kínai távközlési óriás kötött szerződést

A Nokiát megalapozottan írták le a telefonbizniszben, viszont a hálózati üzletága a korábbi évekhez hasonlóan csúcsra jár.

A Nokia és a mobilszolgáltatói piacon helyi, valamint globális szinten is a legnagyobbnak számító China Mobile bejelentették, hogy egy évre szóló keretszerződést írtak alá, és ennek értelmében a Nokia egymilliárd euró értékben támogatja a China Mobile fejlesztéseit.

Hirdetés

A konkrét megállapodás kimondja, hogy a Nokia technológiai megoldásokat biztosít a kínai nagyvállalat számára, hogy a China Mobile a legmodernebb módon fejlessze hálózatát: szerepelnek itt IoT-technológiák, felhőalapú megoldások, e technológiák üzleti menedzsmentje, az ügyfélszolgálatok kialakítása stb.

Az egyéves szerződés ezek mellett távlatos: a két vállalat megállapodott abban is, hogy a jövőben közösen dolgoznak a mesterséges intelligenciára (AI), valamint a gépi tanulásra alapuló hálózatfejlesztési módok kialakításán.

Az együttműködés politikai támogatottságát jelzi, hogy a német-kínai gazdasági együttműködési fórumon történő kihirdetésekor a China Mobile és a Nokia vezetői mellett a két fő irányító, Angela Merkel német kancellár, valamint a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang is jelen volt a találkozón.

Előzmények