Magyarok is indulnak az EIT Digital scaleup versenyén

A pályázat győztesei komoly lökést kaphatnak a terjeszkedéshez.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) digitális ága, az EIT Digital idén ötödik éve hirdeti meg versenyét, ahol a legjobb európai deep tech fókuszú növekedési fázisú startupok, azaz scaleupok indulhatnak, hogy felgyorsítsák nemzetközi növekedésüket. A kiírásra 24 ország 200 tech vállalkozása, köztük 5 magyar jelentkezett: közülük a legjobb 25 vehet részt az októberi záróeseményen Brüsszelben, ahol nemzetközi zsűri választja ki a győzteseket.

A verseny deep tech innovációkra épít, azaz olyan fejlett technológiákra, amelyek egyedi tudományos és technikai újítást testesítenek meg, többnyire jogi védelem alatt állnak, illetve nehezen reprodukálhatók. Abban az öt kategóriában lehetett indulni, amelyeket az EIT Digital a vezető digitális trendekre való tekintettel stratégiai szempontból a legfontosabbnak ítélt, illetve amelyekben Európa a legjobb esélyekkel pályázik domináns szerepre.

Digitális ipar fókuszban, digitális pénzügyek felfutóban

Az egyes kategóriák két-két legjobbja egy teljes éven át élvezheti az EIT Digital Akcelerátor 50 ezer euró értékű növekedési támogatását. Emellett a kategóriagyőztesek további 50 ezer eurós pénzdíjat is kapnak. „Azzal, hogy tíz cég kapcsolódik be az akcelerátor programba, és a pénzdíjak összege eléri a 250 ezer eurót, az EIT Digital Challenge 2018 az eddigi legnagyvonalúbb összdíjazású kiírásunk” – állapítja meg a lebonyolítást felügyelő Dominik Krabbe.

EIT Digital
[+]

A jelentkezők már most nagyban utaznak

Az EIT Digital Challenge klasszikus páneurópai kiírás, hiszen 2014-es indulása óta 28 uniós tagállamból több mint 1800 jelentkezést regisztrált. A fiatal induló vállalkozások versenyéből olyan sikeres, növekedési fázisú startupoknak, azaz scaleupoknak szóló megmérettetéssé nőtte ki magát, amelyek készen állnak a nemzetközi terjeszkedésre. A 2018. évi jelentkezők átlagban tavaly 610 ezer euró éves bevételt termeltek, eddig összesen több mint 2 millió euró tőkét vonzottak, alkalmazottaik száma pedig 21 volt.

A nyertes csapatok vállalkozásuk Európában és azon túli terjeszkedéséhez egy teljes éven át nemzetközi növekedési támogatást kapnak az EIT Digital Akcelerátorától. Az Akcelerátor csapata 40 tapasztalt üzletfejlesztőből és pénzügyi szakemberből áll, akik 13 európai város mellett a Szilícium-völgyben tevékenykednek, és céljuk, hogy európai digitális technológiai vállalkozásokat támogassanak adott célcsoportokba tartozó ügyfelek biztosítása és tőkebevonás során.

Azóta történt

Előzmények