A friss OECD-jelentés alapján nem lehetünk túl büszkék

A vizsgálat a széles sávú internet penetrációját mérte fel, és Magyarország általában a lista végén kullog ebben a közösségben.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a múlt hónap végén tette közzé legújabb, 2017 decemberében felvett adatok alapján készített jelentését, mely azt listázza, hogy miképp alakultak a széles sávú internet-előfizetések a vizsgált országcsoportban (a korábbi 35 tag mellett újként Kolumbia és Litvánia). A fő számok: egy év alatt a mobilos előfizetések száma 80 millióval (6,1 százalék) nőtt, az OECD-ben a mobilos penetrációs átlag 102 százalék.

A részletes adatok szerint a felmért országokban 2017 decemberében az 1,344 milliárd lakosra jutó széles sávú mobilos előfizetések száma 1,377 milliárd volt. A leggyorsabb növekedést produkáló országok: Görögország (24 százalék), Chile (23,4 százalék), Lengyelország (19 százalék), Belgium (15 százalék). A legmagasabb szintű penetrációval rendelkezők sorrendben: Japán, Finnország, Észtország, Egyesült Államok.

OECD - 100 lakosra jutó adat-hang-, adatforgalom-előfizetések, illetve összesítés, azokon a helyeken, ahol nem állt rendelkezésre bontás
[+]

A mobilos adatforgalmazás kiemelkedő mértékben növekedett abban a 32 országban, ahonnan rendelkezésre álltak adatok: 2017 folyamán megduplázódott az adatforgalmazás, az átlagos havi letöltési mennyiség előfizetésenként 2,8 GB volt, szemben az előző évi 1,3 gigával. A legtöbbet Finnországban (15,5 GB), Ausztriában (11,2 GB), Észtországban (7,2 GB), illetve Lettországban (6,7 GB) forgalmaztak mobilkapcsolaton keresztül havonta a felhasználók.

A vezetékes széles sávú előfizetések mérsékelten szaporodtak: a 2016-os 393 millióról 2017-re 408 millióra nőtt a számuk. Penetrációban ez száz lakosra vetítve átlagosan 30,4 százalékot jelent. E területen a vezetők: Svájc (46,8 százalék), Dánia (42,9 százalék), Franciaország (42,8 százalék), Hollandia (42,1 százalék), valamint Dél-Korea (41,2 százalék).

A DSL maradt a legelterjedtebb vezetékes technológia (41 százalék), de folyamatosan bővül az üvegszálas piac, ez jelenleg 23,3 százalék, az egy évvel korábbi 15 százalékhoz képest.

A vezetékesnél a legnagyobb arányú éves növekedést Törökország (13,6 százalék), Ausztrália (7,4 százalék), Kolumbia (6,9 százalék), illetve Olaszország (6,6 százalék) produkálta. Érdekesség, hogy Írországban és Kolumbiában volt tapasztalható az üvegszálas kapcsolat legnagyobb arányú éves növekedése: 420, illetve 168 százalék.

Az M2M kapcsolatoknál Svédország, Új-Zéland, Norvégia és az Egyesült Államok vezetnek: a legmagasabb az érték Svédországban, ahol 114 M2M SIM-kártya esik 100 lakosra.

A jelentés készítői felhívják a figyelmet arra, hogy az újonnan felvett két ország, Kolumbia és Litvánia adatainak feldolgozása miatt az OECD-szintű adatok torzítanak, vagyis nem (illetve korlátozottan) használhatóak fel korábbi statisztikákkal való egybevetésre.

A lokalizált részletes adatok szerint Magyarország az OECD-országok között általában a rangsor utolsó harmadában található a száz főre kivetített mérések alapján, ugyanakkor pl. a vezetékes hálózat növekedésében az előkelő hatodik helyen vagyunk – igaz, hogy ebben a szegmensben tized, de néha századszázalékok adják az eltéréseket az élmezőnyben.

Azóta történt

  • Aki internetezik, az fejlődni is akar

    Bár a digitális kompetenciák terén a felnőtt magyar internetezőknek van hová fejlődniük, viszont háromnegyedük számára kimondottan fontos a digitális képességeinek folyamatos fejlesztése.

Előzmények