Dubaji repülőgép-karbantartó vállalattal szerződött az AerinX

A magyar techcég új partnere a Közel-Kelet egyik vezető légi-karbantartó vállalata, a VD Gulf.

A vállalkozás közleménye szerint a high-tech MRO (repülőgép-karbantartó) megoldások piaca iparági szakértők szerint a tavalyi 606 millió dolláros (közel 200 milliárd forintos) szintről dinamikusan növekedve 2030-ra meghaladhatja majd az 1,8 millárd dolláros volument (540 milliárd forintot), ami éves szinten átlagosan több mint 11%-os folyamatos bővülést jelent.

Ezen a fejlődő piacon törekszik meghatározó szerepre a magyar AerinX, mely sikeres pilot projektet követően, megállapodást kötött a dubaji VD Gulf vállalattal, mely a Közel-Kelet vezető független légi-karbantartó cége.

Mint írják, a koronavírus-válság a repülőgép-karbantartó ipar szereplőit még inkább arra ösztönzi, hogy hatékonyságnövelő digitális megoldásokat vezessenek be, hiszen jelentős versenyelőnyre tehetnek szert azok a vállalatok, amelyek a légi közlekedés globális újraindulását követően hatékonyabb és korszerűbb szolgáltatást tudnak kínálni partnereiknek.

Az AerinX első termékével, a repülőgépek külső átvizsgálását támogató ún. kevert valóság (MR) alapú szoftveres megoldásával, a karbantartó-mérnökök munkáját támogatva lényegesen gyorsabbá, megbízhatóbbá és pontosabbá teszi a karbantartási folyamatokat – fogalmaz a közlemény. A cég saját fejlesztésű szoftvere jelentős kutatás-fejlesztési projekt keretében született meg, a technológia mára piacéretté vált, így a magyar techcég meg is kezdte a termék nemzetközi bevezetését.

Ennek fontos állomása a közelmúltban Dubajban megvalósított többhetes pilot projekt volt, melynek keretében az AerinX a VD Gulf repülőgép-karbantartó vállalatnál tesztelte éles ipari körülmények között a rendszer működését. A pilot olyannyira sikeres volt, hogy az arab öböl-beli cég újabb együttműködésre kérte fel a magyar informatikai vállalkozást, így a két fél partneri megállapodást írt alá.

A válság sem törte meg a digitalizációs hullámot

A koronavírus-válság számos iparágban felpörgette a digitalizációt, igaz ez a repülőgép-karbantartó iparra is. A szegmens szereplői már a pandémia kirobbanását megelőző néhány évben is egyre intenzívebben valósítottak meg informatikai fejlesztéseket, és keresték a hatékonyságnövelő technológiai megoldásokat. A vírushelyzet pedig ezt még inkább fokozza. Az MRO szektor által használt szoftveres megoldások piaca a jelenlegi közel 7 milliárd dollárról (2100 milliárd forint) 8 milliárd dollárra (2400 milliárd forint) nőhet 2025-re szakértők szerint. A szektorban olyan óriásvállalatok töltenek be meghatározó szerepet, mint az IBM, az SAP, vagy a GE Aviation. Mellettük azonban egyre több kisebb, agilis, innovatív cég lép be a piacra saját fejlesztéssel főként az IoT, a mesterséges intelligencia, a Big Data, a blockchain, vagy a kevert valóság/kiterjesztett valóság/virtuális valóság területén.

„Számításaink szerint, szoftveres megoldásunk használatával egy 10 hangárhellyel rendelkező repülőgép-karbantartó cég átlagosan 400 nap hangárkapacitást és közel 10 ezer mérnöki munkaórát képes megtakarítani éves szinten a hatékonyság-növelésnek köszönhetően, ezzel pedig évente akár 4 millió dollár plusz profitra tehet szert. Nagy öröm számunkra, hogy saját fejlesztésű technológiánkat már két komoly regionális szereplőnél is eredményes pilot projekt keretében tesztelhettük, hiszen hazai stratégiai partnerünk mellett a dubaji VD Gulf-nál is sikeres Early Adopter Programot valósítottunk meg a közelmúltban. Így mindkét vállalattal folytatjuk együttműködésünket” – hívta fel a figyelmet Kiss Antal Bence, az AerinX társalapító-ügyvezetője.

Az AerinX további nemzetközi vállalatokkal is előrehaladott tárgyalásokat folytat, melynek keretében hamarosan az Egyesült Államokban, Hongkongban és az Európai Unióban is megkezdhetik high-tech megoldásuk bevezetését egy-egy meghatározó piaci szereplőnél.

„Célunk, hogy év végéig mintegy féltucat nemzetközi partner használja már éles körülmények között rendszerünket” tette hozzá Kiss Antal Bence.

Az AerinX globális piaci terjeszkedésének gyorsítása érdekében nemzetközi iparági befektető részvételével tőkebevonásra készül, melynek előkészítését már megkezdte a magyar informatikai vállalkozás.

Azóta történt

Előzmények