A Fitch szerint pénzmosáshoz vezethet El Salvador bitcoinprogramja

Pénzügyi kockázatnak, pénzmosás és terrorizmus veszélyének teszi ki a bankokat a Fitch szerint az, hogy a bitcoin legális fizetőeszközzé válik El Salvadorban.

Míg egyes körökben kitörő örömmel üdvözölték, hogy El Salvadorban legális fizetőeszközzé válik a bitcoin, addig várható volt, hogy a pénzintézetek és hatóságok már nem fogadják olyan jól az ötletet.

A Fitch hitelminősítő legutóbbi jelentésében például azt állítja, hogy El Salvador bitcoinprogramja azt jelenti, hogy a bankoknak magasabb pénzügyi, hatósági és működési kockázatot kell vállalniuk, továbbá felmerül annak a veszélye, hogy megszegik a pénzmosással és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos törvényeket.

A Fitch szakértői úgy vélik, hogy mivel a bitcoint bármihez, még banki kölcsönökhöz is lehet majd használni, ezért sokan akarják majd a bitcoinforgalmat El Salvadoron keresztülvinni. Ez szerintük ahhoz vezethet, hogy megszaporodik az illegális tevékenységek mennyisége, ebből eredően pedig nő a kockázat.

El Salvador elnöke szerint a bitcoin használata opcionális lesz, vagyis bárki, aki bitcoinban kap kifizetést, választhatja, hogy átváltsák azt automatikusan amerikai dollárba. Utóbbi az elmúlt két évtized hivatalos fizetőeszköze El Salvadorban.

A Fitch hitelminősítő megjegyezte azt is, hogy olyan szabályozásokra van szükség a jelen helyzetben, amelyek megfelelnek a párizsi Pénzügyi Akciócsoport globális szabványainak, mivel a bitcoin átláthatóságának hiánya növeli a pénzmosás kockázatát – fogalmaznak.

Azóta történt

Előzmények