A hamis értékelések miatt nyomoznak az Amazon és a Google ellen

Formális vizsgálatot kezdett a brit versenyhatóság: arra kíváncsiak, hogy eleget tett-e az Amazon és a Google, hogy meggátolják vagy töröljék a hamis értékeléseket.

A brit versenyhatóság vizsgálatot indított az Amazon és a Google ellen – mindkét cég kapcsán azt akarják megtudni, hogy azok eleget tettek-e a hamis értékelések meggátolása vagy törlése érdekében.

Hirdetés

Az utóbbi időkben az USA és az EU mellett a brit CMA is egyre nagyobb nyomást gyakorol a tech óriásokra. A mostani ügy keretében több információt kívánnak begyűjteni, hogy megállapítsák, megszegték-e a cégek a fogyasztói törvényeket azzal, hogy nem tettek eleget a vásárlók védelme érdekében. Mindkét cég azt reagálta a vizsgálatra, hogy segítik a CMA-t a nyomozásban.

Egy hasonló ügy keretében, szintén a CMA vizsgálata miatt a Facebook, az Instagram és az eBay is arra kényszerült tavaly, hogy csoportokat töröljön és felhasználókat tiltson ki, hamis értékelések eladása vagy vásárlása miatt.

A CMA attól tart, hogy online vásárlók millióit vezetik félre téves értékelések és manipulált terméklistázások útján, a vevők pedig ezek alapján költik el a pénzüket. A hatóság szerint tisztességtelen, ha egyes cégek hamis 5-csillagos értékelésekkel juttatják előnyhöz a termékeiket és szolgáltatásaikat, miközben a törvénytisztelők hátrányba kerülnek.

Azóta történt

Előzmények