Teljesen új európai szabályozást követelnek a telekomcégek

Az idei MWC alkalmából számos telekomcég vezetője hívta fel a figyelmet arra, hogy az európai szabályozások teljes átalakítására van szükség.

A legnagyobb telekomcégek vezetői is megszólaltak az idei Mobile World Congress alkalmából. Alapvetően a teljes európai szabályozási keretrendszer teljes átalakítását követelik, és nagyobb együttműködést a cégek és kormányzatok között.

A vállalatok modern és egységes felügyeletet követelnek az EU-ban, Jose-Maria Alvarez-Pallete, a Telefonica ügyvezetője ugyanakkor hozzátette, hogy az európai szabályozási keretrendszer teljesen elavult. Szerinte a jelenlegi szabályozás az előző évszázad hálózatain alapszik. Elmondta azt is, hogy a technológia és a tudás adott, a szabályozások, verseny és finanszírozás terén azonban vannak kérdések.

Az 5G-hálózatok kiépítése több milliárd dolláros tőkét igényel, az ágazat 2025-ig nagyjából 900 milliárd dolláros befektetést tervez – ennek úgy 80 százalékát fordítják majd kifejezetten 5G-re a GSMA szerint. Hasonló sikereket és előrelépést várnak, mint anno a 4G-től, ami dollármilliárdos üzletágak létrejöttét segítette, például a zenei vagy a videós streaming, a fuvarozás vagy az ételkiszállítás területén.

A Deutsche Telekom ügyvezetője, Tim Hoettges szerint Európa telekomszektora szétesőben van, mert 27 különböző szabályozásnak kell megfelelnie – miközben az üzenetküldők és az olyan óriások, mint a Facebook vagy a Microsoft gyakorlatilag szabályozások nélkül terjeszkedhettek a telekomhálózatok infrastruktúráján. Hoettges szerint ideje felébredni, tisztességes körülményeket teremteni, és olyan nagyszerű politikusokra van szükség, akik Európa számára felvázolnak egy jövőt.

Az Európai Bizottság jelenlegi terve egyébként az, hogy 2030-ra minden európai háztartásban legyen gigabites hálózat, továbbá minden lakott területen 5G.

Azóta történt

Előzmények