Kína Szecsuan tartományából is kisöprik a kriptobányászokat, gyengül a bitcoin

Szecsuan tartomány eddig jelentős bányászközpont volt, Kína azonban erre a régióra is kiterjesztette a projektek leállítását. A hírek hatására tovább zuhant a bitcoin árfolyama, a hash ráta is jelentősen csökkent.

Az elmúlt hónapok eseményei alapján valószínűsíthető volt, hogy Kína újabb és újabb intézkedésekkel igyekszik majd kisöpörni a területéről a kriptobányászatot.

A folyamat következő lépcsőjeként a bányászati szempontból meghatározó központot jelentő Szecsuan tartományra is kiterjesztették az intézkedéseket: a hatóságok elrendelték a kriptobányászati projektek leállítását, bezárását. A bejelentésben legalább 26 vélt kriptobányászati projektről tesznek említést.

Kína Államtanácsa többek között a pénzügyi kockázatok mérséklése érdekében döntött úgy, hogy leszámol a kriptobányászattal és -kereskedelemmel. A bányászat szempontjából számos felkapott régióban hoztak nagyon szigorú intézkedéseket, tiltásokat, köztük a négy legnagyobban is. Szecsuan (Kína második legnagyobb bitcoinbányász régiója) példája sokak szerint azért is érdekes, mert itt nem súlyosan szennyező forrásból állították elő a bányászathoz szükséges áramot, hanem vízenergiából nyerték azt többségében.

Az intézkedések részeként elrendelték, hogy Szecsuan tartományban az állami energiaszolgáltatók kötelesek vizsgálatokat és korrekciókat végezni, az eredményeiket pedig jelenteni. Azonnali hatállyal be kell szüntetniük az áramszolgáltatást minden egyes kriptobányászati projekt számára. A helyi vezetéstől állítólag azt kérték, hogy kutassák fel az összes ilyen projektet, és zárassák be azokat.

A szakemberek szerint mindez azt jelenti, hogy Kína a vártnál szélesebb körben csap le a kriptotevékenységekre, és nem csak a környezetszennyező áramtermelés zavarja. A négy legnagyobb kínai bányászrégióban már elrendelték a tiltásokat, Winston Ma, a New York-i Egyetem professzora szerint pedig a megújuló energia sem segít már a Kínában működő bányászokon. Egyes jelentések szerint ennek hatására a bányászok szétszóródnának a világban.

A kínai intézkedések hatására a bitcoin árfolyama tovább zuhant, 7-10 százalékos esést emlegetnek eddig a mai nappal kapcsolatban. Jelentősen visszaesett a kriptovaluta hash rátája is a történtek hatására.

Azóta történt

Előzmények