Az olasz hatóságokat is nagyon aggasztja a kriptopiac

Az olasz tőzsdefelügyelet szerint árthat a piacnak, hogy egyértelmű szabályozások nélkül lettek ilyen népszerűek a kriptopénzek.

Olaszország tőzsdefelügyelete kijelentette, hogy a kriptopénzek egyre rohamosabb terjedése az egyértelmű szabályozások hiányában aggodalomra ad okot, továbbá árthat a piac működésének.

Hirdetés

A hatósággal együtt számos intézményvezető mielőbbi szabályozásokat sürgetett, továbbá megjegyezték, hogy a kriptopénzeket sokszor használják illegális tevékenységekre (például pénzmosásra), továbbá akár a jegybankok monetáris politikáját is alááshatja a kriptoszektor.

A piac átláthatóságának további romlásától tartanak. A jelentések szerint a kriptopiac komoly szabályozásán dolgozik az EU és az USA is, eközben számos ország arra készül, hogy a jegybankján keresztül saját digitális pénzt dobjon piacra.

Az olasz hatóság szerint jelenleg olyan 4000 – 5000 kriptopénz kering a piacon, bármilyen fokú szabályozás nélkül. Megjegyezték, hogy ezeket sokan pajzsként használják a bűnözéshez, mint az adókerüléshez, pénzmosáshoz, terrorizmus finanszírozásához és gyermekrabláshoz. Kijelentették: ha Európa nem tud belátható időn belül megoldással szolgálni, Olaszország saját intézkedéseket hoz.

Azóta történt

Előzmények