Az Amazon és a Facebook sem menekül az új, G7-es minimumadó elől

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az Amazonnak és a Facebooknak is meg kell fizetnie az új, globális társasági adóminimumot.

A G7-csoport legutóbbi csúcstalálkozóján sikeresen megegyeztek az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Japán, Németország, Franciaország és Olaszország pénzügyminiszterei az új, 15 százalékos globális társasági adóminimumról.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter ezt követően kijelentette, hogy a G7-ek által elfogadott globális minimumadó alól az Amazon és a Facebook sem mentesülnek.

A pénzügyminisztert arról kérdezték, hogy az új adó kiterjed-e a nevezett két cégre. Yellen azt válaszolta, hogy kiterjed majd a nagy, nyereséges vállalatokra, és ő úgy gondolja, hogy ezek a cégek megfelelnek a leírásnak.


[+]

A G7-es, szombaton bejelentett megállapodás értelmében véget vetnek a legnagyobb és legnyereségesebb, multinacionális vállalatok adókerülési gyakorlatainak.

Egyesek attól tartottak, hogy mivel az Amazon a többi tech céggel ellentétben alacsonyabb haszonkulcsokkal dolgozik, akár mentesülhet is a globális minimumadó alól.

A legtöbb óriásvállalat sokak meglepetésére üdvözölte a globális társasági adóminimumot, szakértők szerint azért, mert így kiszámíthatóbb adózás veszi kezdetét, és kevésbé kell tartaniuk a hatósági vizsgálatoktól.

Azóta történt

Előzmények