Kriptobányászok után kutatnak Kínában

Szecsuan tartományban a hatóságok az áramszolgáltatókon keresztül gyűjtenének információkat a kriptobányászokról, a jelentések szerint lecsaphatnak az ország második legnagyobb bitcoinbányász hubjára.

A kínai hatóságok tájékoztatója alapján hamarosan találkoznak Szecuan tartomány áramszolgáltatóival, hogy információkat gyűjtsenek a kriptobányászokról és tevékenységükről.

Hirdetés

A jelentések szerint a kutatásokat követően lecsaphatnak az ország második legnagyobb bitcoinbányász hubjára.

A kínai kormány az elmúlt hetekben többször jelezte, hogy lesújt a kriptobányászatra és -kereskedelemre, majd a bányászat szempontjából meghatározó Belső-Mongólia jelentette be, hogy a teljes kriptobányászatot száműzi a régiójából. A jelentések szerint az intézkedések hatására a bányászati tevékenységek egyre gyorsabban költöznének Észak-Amerikába és Közép-Ázsiába.

A mostani tájékoztató szerint egyébként nem Szecsuan az egyetlen tartomány, amelyben a hatóságok információkat gyűjtenek a kriptobányászokról. Arról egyelőre nem adhattak ki tájékoztatót, hogy az áramszolgáltatókkal való egyeztetések után milyen intézkedések várhatóak.

A bitcoinbányászat igen energiaigényes folyamat, a megtermelt áram azonban általában nem zöld forrásból származik. Emiatt a tevékenység szembemegy Kína karbonsemlegességi törekvéseivel, hangsúlyozzák az elemzők. Kína bitcoiniparának energiaigénye a Nature Communications szerint 2024-ben már 297 terawattóra lesz, ami magasabb, mint Olaszország vagy Szaúd-Arábia 2016-os, éves, teljes fogyasztása.

Azóta történt

Előzmények